El Partit Popular guanyarà les eleccions europees?

Ferran Villaseñor

Ferran Villaseñor


Publicat: el 7/mai/14
Opinió| Columnes

El dimarts dia 6 de maig es va realitzar un debat, organitzat pel Diari de Sant Cugat i Cugat.cat. Cal felicitar-se per l'afluència de públic, no hi cabia ningú més. Crec que també cal destacar el paper principal de la moderadora-conductora, la periodista, Carme Colomina. Un paper que va rescatar, en molts casos, del caos d'un debat amb nou ponents amb torns de paraules d'un minut per representant.

Certament molts dels que vam assistir ja teníem el vot decidit i els assistents 'de part' eren nombrosos. El dubte que em queda era si els, pocs o molts, ciutadans van poder copsar les diferències programàtiques que se suposa que votem o les diferents famílies polítiques europees on s’enquadraran al Parlament Europeu els partits que es presenten. A diferència d’altres vegades crec que el debat també es va caracteritzar per un to positiu, correcte i respectuós dels diferents representants de partits.

Sobre la pregunta que va fer la conductora del debat: 'Qui mana a Europa?', el sentit general era que manava Merkel i Alemanya.
Evidentment quan estem parlant de 'manar' vol dir dirigir les polítiques segons una ideologia. Una ideologia que en aquests moments està orientada (o dirigida) per 'l’intangible' mercat, els bancs (molts rescatats amb diners públic) i conceptes allunyats de la representativitat democràtica com la Troika.

Merkel i Alemanya, o una forma d’entendre l’equilibri europeu i fer topalls a donar un pas més en els cacarejats Estats Units d’Europa. Cal recordar, també, com la 'Constitució Europea' va acabar en un fracàs i com el transatlàntic de la integració es va convertir en una petita zodiac a la deriva. L’Euroescepticisme ha guanyat passos poc a poc, i aquestes eleccions seran una prova més.

Els proper dia 25 de maig votarem quines són les famílies ideològiques que governaran Europa i quina serà la orientació de les seves polítiques. Votem si els conservadors del grup partit popular europeu ( PP i UDC, entre d’altres) continuen dirigint les línies estratègiques amb la crossa del Grups del Partit Liberal (CDC, i sembla que Ciutadans i UPyD, si els admeten).

No cal que us digui que considero que a Europa hauria de conformar-se una majoria d’esquerres. Espero que, malgrat les diferències, per a estats i en alguns programes, pugui existir una suma i un programa global entre els socialistes europeus, Els Verds/Aliança Lliure Europea i l’esquerra unida europea.

Com sabeu el Partit Socialista Europeu té un candidat consensuat entre els diferents partits socialistes, es tracta de Martin Schulz. Que un canvi en la direcció de la UE es pugui realitzar dependrà de moltes coses, una d’elles serà un canvi de majories (populars-liberals vs socialistes-esquerra unida- verds) i la diferència de suport electoral entre populars i socialistes.

Canviar el titular de la columna dependrà de la participació ciutadana.

FERRAN VILLASEÑOR és portaveu del PSC