Dotze homes sense pietat

Roser Casamitjana


Publicat: el 27/mar/14
Opinió| Columnes

Si recordeu aquest és el títol d'una famosa pel·lícula dels anys seixanta dirigida per Sidney Lumet i protagonitzada per Henry Fonda, que explica el canvi d'opinió sobre la culpabilitat d'un noi negre feta per 11 dels 12 membres d'un tribunal popular, gràcies a l'argumentació d'un 'dissident' que va sembrant la llavor del dubte raonable. Vet aquí que m'hi ha fet pensar la notícia que s'ha fet pública sobre la sentència del Tribunal Constitucional d'anul·lar la declaració de sobirania aprovada pel Parlament de Catalunya.

En aquest cas, la decisió ha estat per unanimitat i, pel que es veu, no hi ha hagut cap dissident que hagi estat capaç de fer repensar a ses senyories la possibilitat de canviar el sentit del seu vot. Pot semblar estrany que 12 persones puguin revocar el que demana una majoria de parlamentaris que han estat elegits per la ciutadania i que, a més, en aquest cas es fan ressò del que una altra majoria ha manifestat al carrer per activa i per passiva.

També pot semblar estrany que aquest alt tribunal, que teòricament ha de vetllar pel manteniment de l'ordre jurídic, es posi on no el demanen i dictamini sobre una declaració política. Tot plegat ens pot portar a pensar que estem davant d'un altra càmera legislativa, que no ha passat per les urnes però que acaba manant molt més que qualsevol altra. Per una vegada ses senyories han fet via i han volgut deixar clar com anirà el 'percal' d'ara en endavant per si teníem algun dubte o pensàvem que hi podíem trobar alguna escletxa.

Tot i això, el Tribunal Constitucional considera que es pot defensar el dret a decidir en el marc de la Carta Magna, que també es pot modificar. Doncs, sort que es pot modificar perquè fins ara semblava que ens trobàvem davant dels Deu Manaments que potser pel fet d'estar escrits en pedra, no es poden modificar mai més.

Tot plegat, no cal dir-ho, ens omple de bones expectatives i ens fa preveure què passarà al Congrés el dia 8 d'abril quan els representants del Parlament català hi vagin per intentar convence'ls que l'Estat cedeixi a la Generalitat la competència per celebrar referèndums. I ací cal ser conscients que la sentència no només jutja el que ja ha passat, sinó que també té un caràcter preventiu al declarar inconstitucional, per si de cas, allò que passarà. És a dir, adverteix que la consulta del 9 de novembre no es pot celebrar ni tan sols es pot preparar. Sembla doncs que se'ns gira feina si volem portar a terme allò que una majoria hem decidit: poder votar.

ROSER CASAMITJANA és coordinadora d'ICV