Avui també és 8 de març
Marco Simarro
Publicat: el 11/mar/14
Opinió|
Columnes
Si anem a buscar l'origen del Dia de la Dona Treballadora ens trobarem amb versions diverses i, fins i tot, contradictòries. Tot i així, el denominador comú de tots els relats és un context de lluita laboral on estaven implicades dones, fet al qual s'ha d'afegir la iniciativa per tenir aquest dia commemoratiu proposada per Clara Zetkin en la 2a Conferència Internacional de Dones Socialistes.
Després de celebrar-se uns anys en dates diferents, sembla que va ser a partir del 1917 que es va mantenir el 8 de març (23 de febrer al calendari rus) arran d'un motí en reclam d'aliments. És un fet important perquè va ser protagonitzat únicament per dones, alhora que va contribuir a desencadenar la revolució russa.
Per tant, i amb una perspectiva sobre l'origen, el 8 de març celebrem el Dia de la Dona Treballadora i, afegiria, combativa. I ho dic perquè el gènere femení és un subjecte polític transformador i rupturista donat l'encaix que té en el context sociohistòric actual. És evident que encara som lluny de la igualtat entre gèneres i que aquesta no s'aconsegueix de manera unidireccional i, per això, és necessari que el gènere masculí hi treballi recíprocament.
Cada dia hem de mantenir l'esperit del 8 de març per assenyalar i combatre les injustícies del patriarcat. Aquest no descansa i es manifesta en moltíssims àmbits de la nostra vida diària. La violència de gènere n'és només la punta de l'iceberg i és feina de tots ser part activa en aquesta lluita. Si la darrera ofensiva és la contrareforma de la llei de l'avortament, l'haurem de combatre amb la contundència necessària per tal de revocar-la.
MARCO SIMARRO és estudiant d'Educació Social, membre de la Plataforma d'Afectats per la Hipoteca i militant d'Arran Sant Cugat
@MarcoSz4