Noies, van mal dades
Roser Casamitjana
Publicat: el 6/mar/14
Opinió|
Columnes
Doncs sí, una any més i amb motiu del 8 de març, dia de la dona treballadora, tornem a tenir damunt la taula unes notícies que potser ja no ens sorprenen però sí que ens produeixen un profund malestar.
Comencem per les dades que aporten els sindicats CCOO i UGT sobre la taxa d'ocupació de les dones, que esta 8 punts per sota de la dels homes . I esborrona saber que en les noies entre 16 i 19 anys n'hi ha un 74% que no tenen feina. Aquesta situació cada cop va a pitjor, per la falta de feina 'remunerada', per les retallades en la llei de la dependència que obliga majoritàriament a les dones a tenir cura de grans i petits amb discapacitat. També es constata que són elles les que disposen del 96% de les excedències per cura de menors, així que queda clar qui es fa càrrec de les criatures en una família. En resum, l'eliminació de serveis públics ha fet que moltes dones tornin a estar recloses a casa com fa una pila d'anys. Així doncs ens sumem a la reclamació de mantenir els drets assolits, i a fer un esforç individual i col·lectiu per un canvi de valors que garanteixin les polítiques d'igualtat.
Seguim amb la davallada del 8% en el nombre de dones directives en les empreses del govern. La caiguda pot semblar minsa, però cal dir que la Generalitat esta molt lluny d'assolir la paritat ja que només te un 22% de dones en llocs directius. D'altra banda les empreses importants, aquelles que cotitzen a l'Ibex, no arriben a tenir ni al 14%. Les dades son de la Cambra de Comerç i el seu president ha lamentat el 'sostre de vidre' que, segons ell, obliga a una tercera part de les dones a abandonar les seves aspiracions de ser directives d'empresa.
I per fi, la cirereta del pastís: els països nòrdics, aquests que tant valorem i als que ens voldríem assemblar en gairebé tot, son líders en violència masclista. Així ho demostra una enquesta europea feta a 42.000 dones i publicada per l'Agencia Europea de Drets Fonamentals, que apunta també a que una de cada tres dones ha patit algun tipus de violència sexual o física i fins a un 55% ha estat objecte d'assetjament sexual. Les explicacions que es donen per explicar les dades són les elevades taxes d'alcoholèmia i l'elevada presència de dones en els llocs de treball. Vés per on en els països on tradicionalment hi ha més polítiques que fomenten la igualtat, anar a treballar representa un risc de ser agredida. Un dada que ressalta de l'enquesta és que gairebé un 70% de les agredides no havia denunciat el fet.
Si a totes aquestes perles li afegim l'agressió institucional i governamental del senyor Gallardón sobre el propi cos, materialitzada en la llei de l'Avortament (diguem-ho així per abreviar), tindrem el quadre complert de la situació que les dones del primer món, no parlem ja de la resta, patim i, pel que sembla seguirem patint durant molts anys.
ROSER CASAMITJANA és regidora d'ICV-EUiA