Cal renovar el pla d'equipaments

Ferran Villaseñor

Ferran Villaseñor


Publicat: el 12/feb/14
Opinió| Columnes

A finals del 2010 CiU i PP van aprovar definitivament l'actual pla d'equipaments de la ciutat. ICV, ERC i PSC no hi vam donar suport atès que no es van acceptar les nostres demandes de clarificació, codecisió, memòries de costos i propostes concretes.De fet, i agafant paraules de l'actual alcaldessa, 'el pla és una reserva de sòl i no un pla d'inversions'.

Aquest posicionament del govern municipal ja ens donava a entendre per on anirien les coses (o els trets) i de fet de què es tractava. Era un document que no calendaritzava les inversions i que no posava diners (no hi havia memòria econòmica) a aquestes inversions que... de fet no són tals.

El document planifica equipaments des del 2008 a 2018, o millor dit adjudica 'pastilles' a aquestes actuacions. En aquests anys hi ha hagut circumstàncies, inaccions, dificultats, promeses incomplertes de la Generalitat de Catalunya, canvis d'opinió sobtats del govern municipal o projectes que surten de la 'txistera' que han fet modificar clarament la proposta aprovada, deixant-la desfasada i pendent de revisió.

Els que vau participar, recordareu que es planificava la construcció dels equipaments a curt, mig i llarg termini.

- Curt termini (2009-2012)
- Mig termini (2012-2015)
- Llarg termini (2015-2018)

Us convido a revisar-lo i veureu com, per exemple, encara no tenim alguns dels projectes a curt termini com la construcció de la segona residència-centre de dia, el trasllat de l'institut Leonardo da Vinci o altres. Molts d'ells han sofert endarreriments o no se'n sap res, altres es mantenen però s'han desdibuixat des del punt de vista de la planificació i per contra altres han mutat.

Proposo la creació d'un grup de treball amb representació plural i amb l'objectiu de consensuar una reforma del Pla d'Equipaments Local. La nostra intenció és adequar aquest document a la situació econòmica, als deutes de les administracions supramunicipals, a l'entrada municipal a l'Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB). Però no solament això, caldrà refer-lo i complementar-lo amb el Pla d'habitatge, el d'equipaments culturals i el Pla de Mobilitat.

En aquest sentit, i com deia la senyora Conesa a la premsa quan es va aprovar, es crearia una comissió de seguiment del pla que es reunirà un cop l'any i que podrà revisar i modificar el pla en funció de les prioritats del municipi i del pressupost municipal. Allò que es va dir s'ha de complir.

Entre altres coses, ens hauria de servir per discutir les idoneïtats (i posar calendari i pressupost) d'equipaments proposats pel govern en columnes o rodes de premsa com el Museu de les Matemàtiques a Villa Felisa o l'Espai Grau-Garriga a Can Quitèria. També per veure com queda la moció sobre masoveria en equipaments municipals aprovada, l'estat de situació (plena) de la Casa de Cultura, els espais destinats a entitats o les inversions que sempre (sempre) cauen com la cobertura de les pistes de Sant Francesc o el centre esportiu (sic) de Mira-sol.

Ara que el govern municipal ha considerat (després de desenes d'anys de propostes) encetar un Pla Estratègic de Ciutat, cal que, també, fem un veritable pla d'equipaments que no estigui sotmès al vici del paper mullat ni a la manca de consens.

FERRAN VILLASEÑOR és portaveu del PSC