Prou sexisme als espais d'oci
Marco Simarro
Publicat: el 5/nov/13
Opinió|
Columnes
Fa dues setmanes, a la discoteca 'Puzzle' de Sabadell es va incitar a les joves a pujar a l'escenari i menjar un plàtan de manera eròtica i sensual. Dues noies es van prestar i algú va decidir gravar l'escena per després compartir-la a les xarxes socials, fent córrer el vídeo com la pólvora.
A més de la difusió del vídeo, les dues joves no han deixat de rebre tota mena de mofes, burles i insults marcadament sexistes, exercint sobre elles una forta càrrega de violència masclista. La pressió rebuda ha desencadenat en l'intent de suïcidi d'una de les noies. Aquest cas no és una situació puntual, ans al contrari, la discriminació sexista envers les dones als espais d'oci nocturn és constant. El que ha permès 'Puzzle', així com d'altres discoteques, és promoure la violència de gènere mitjançant la cosificació del cos femení i la comercialització de la seva sexualitat. És inviable parlar en aquests casos d'alliberament sexual de la dona quan el que s'imposa és una lògica purament mercantil que primer busca un focus de reclam per després treure'n rèdit econòmic.
Com esmentava, no és un cas puntual pel que fa l'estil d'oci habitual a les discoteques. Situacions similars es donen nit rere nit a qualsevol ciutat. És una conducta normalitzada, per exemple, a les discoteques santcugatenques, que es publiciten freqüentment a través de cartells o imatges a les xarxes on els cossos de les dones actuen com a reclam, sent un mer objecte de mercat.
És necessari denunciar totes aquestes conductes que formen part de la nostra quotidianitat i que sembla ser que tenen via lliure als espais d'oci nocturn. Així com s'exigeix a l'Ajuntament de Sabadell prendre mesures contundents cap a 'Puzzle', qualsevol consistori hauria d'actuar en conseqüència d'avant d'aquestes actituds.
MARCO SIMARRO és estudiant d'Educació Social, membre de la Plataforma d'Afectats per la Hipoteca i militant d'Arran Sant Cugat
@MarcoSz4