Només ens faltava quedar-nos a les fosques
Roser Casamitjana
Publicat: el 31/oct/13
Opinió|
Columnes
Darrerament està clar que el Govern d l'Estat es dedica a promoure lleis de tota mena per aixafar cada vegada més a la ciutadania i ho fa amb nocturnitat i al·levosia. Així ho ha fet amb l'anomenada Reforma Energètica, un projecte de llei que enviarà al Parlament per la seva tramitació urgent. Una reforma que canviarà en 4 mesos allò que havia estat vigent durant 16 anys, i que ho farà sense participació ciutadana, sense comptar amb les administracions afectades i amb les crítiques de la Comissió Nacional de l'Energia i de la Comissió Nacional de la Competència.
Si mirem què comportarà aquesta nova llei veurem que, d'entrada, significarà un increment del preu de l'electricitat i ací cal recordar que en 10 anys, al nostre país, les tarifes han augmentat un 63%, essent l'increment més alt de la zona euro. I tot això en un entorn de profunda crisi econòmica i social, que fa que moltes famílies trobin dificultats per assolir el pagament d'un servei imprescindible com aquest. Sense anar més lluny, a casa nostra i segons el darrer observatori sociològic de Sant Cugat, un 15,2% de la població té problemes per fer front a les despeses de la llar, entre elles la llum.
Està clar que existeixen directrius de la Unió Europea que insten als estats membres a desenvolupar plans per evitar la pobresa energètica i protegir al consumidor, però res més lluny de l'actuació del nostre govern, que no només no ha fet res en aquest sentit sinó que amb la normativa proposada, vulnera de forma flagrant aquestes directrius. La reforma pretén solucionar el dèficit que té l'Estat amb les elèctriques ,incrementant la recaptació, sense entrar a resoldre el problema de fons , ni incentivar l'estalvi energètic, ni limitar els beneficis de les empreses.
Així doncs una vegada més plou sobre mullat i seran els de sempre, les persones més desafavorides, les que rebran les conseqüències del desgavell i potser podran encendre el llum però no podran posar la calefacció en ple hivern. Tot plegat fa que pensem en el que pot significar la pobresa energètica i fem tot el que estigui a les nostres mans per combatre-la, per contribuir a millorar les condicions de salut, de consum i d'habitatge de la nostra gent.
En el proper Ple municipal del mes de novembre es debatrà aquest tema i, esperem que s'aprovin mesures perquè aquest 15,2% de santcugatenques i santcugatencs no es vegin obligats a passar fred per pagar unes factures cada vegada més astronòmiques.
ROSER CASAMITJANA és coordinadora d'ICV-EUiA