25 milions d'europeus més patiran pobresa si les mesures d'austeritat continuen

Ton Marimon


Publicat: el 25/set/13
Opinió| Columnes

Si no es corregeixen les polítiques d'austeritat, el nombre d'europeus vivint en la pobresa podria augmentar entre 15 i 25 milions d'aquí a l'any 2025. Això incrementaria el nombre de persones en risc de pobresa a Europa fins als 146 milions, més d'un quart de la població, adverteix Oxfam Internacional (Intermón Oxfam a Espanya) en el seu informe 'La trampa de l'austeritat', fet públic fa unes dies.

L'informe revela que les mesures d'austeritat posades en marxa per equilibrar els comptes després dels 4,5 bilions d'euros invertits en el rescat de la banca, estan causant més pobresa i desigualtat i que es pot trigar més de dues dècades en tornar als índexs de pobresa de 2008.

Malgrat això, les mesures d'austeritat tampoc estan aconseguint reduir els nivells de deute, com era el seu objectiu, ni creant un creixement econòmic.

Les mesures d'ajust estructural aplicades en les crisis d'Amèrica Llatina, Àsia i Àfrica als anys 80 i 90 (similars a les que avui s'implementen a Europa) van tenir un profund impacte en els nivells de pobresa i desigualtat. En alguns països, aquestes mesures van retardar el desenvolupament dues dècades i van provocar un enorme augment de la desigualtat. Tot i que Europa parteix d'una situació diferent a la d'aquells països, les mesures posades en marxa per reduir el dèficit estan tenint els mateixos efectes perversos: deteriorament dels serveis públics, reducció de la protecció social, i debilitament de la capacitat de negociació col·lectiva com a conseqüència de la desregulació del mercat laboral.

'Les úniques persones que s'estan beneficiant de les mesures d'austeritat és el 10 % dels europeus més rics. Només ells han vist augmentar la seva riquesa. Espanya, Grècia, Irlanda, Itàlia, Portugal i el Regne Unit -els països que estan aplicant les mesures d'austeritat de forma més rigorosa- aviat estaran entre els països amb més desigualtat del món si els seus líders no canvien de rumb. Per exemple, la bretxa entre les persones riques i les persones pobres al Regne Unit i Espanya podria comparar-se a la del Sudan del Sud o Paraguai, d'avui en dia', remarquen els autors.

Hi ha altres opcions? Sí.

L'informe crida als responsables europeus i els ministres de finances de la UE a aparcar l'austeritat i a liderar altres models de creixement social i econòmic que inverteixi en les persones, reforci la democràcia i busqui un sistema fiscal just. Els governs podrien recaptar milions per a serveis públics com la sanitat i l'educació pujant els impostos a les persones més riques, prenent mesures per combatre l'evasió fiscal i aplicant una taxa a les transaccions financeres internacionals, mesures que servirien, a més, per regular el sector financer i evitar futures crisis.


Les característiques de la vida actual no són la inseguretat i la crueltat, sinó el desassossec i la pobresa.
George Orwell (1903-1950. Escriptor britànic)


TON MARIMON és coordinador del Grup d'Acció Ciutadana de Sant Cugat d'Intermon Oxfam