La corrupció és inherent al sistema?

Marco Simarro


Publicat: el 16/jul/13
Opinió| Columnes

No hi ha millor manera d'encarar l'estiu que la constatació definitiva que no vivim en un país democràtic i que, a més del futbol, també podem guanyar mundials pel que fa la corrupció política. Cada dia ens assabentem d'un nou cas o, el que ja coneixíem, adquireix proporcions més delirants.

Sembla ser que hem arribat al súmmum amb el cas 'Bárcenas' i el finançament il·legal durant els darrers 20 anys del Partit Popular. Per descomptat, no és l'únic cas i resulta irònic veure les crítiques que en reben des del PSOE o CiU que també tenen implicació en altres corrupteles gens menyspreables. Així doncs, el que entenc que cal preguntar-se és si la corrupció és conseqüència de la mala gestió i la mala fe de l'ésser humà o del propi model politico-econòmic. Què ve primer, la norma o el fet? Doncs, ja que qualsevol acte que no comporti càstig o gaudeixi d'un cert grau d'impunitat, pot tendir a repetir-se, entenc que l'arrel del problema és el marc legal que l'empara. Ara bé, se suposa que existeix un codi penal i determinades lleis en funció de les quals el cos jurídic pot actuar. Però quan veiem que, sistemàticament, els càrrecs públics imputats per corrupció gairebé mai trepitgen la presó, podem deduir que la justícia no actua igual per a tothom.

És per això que és necessari un control real sobre la casta política perquè, justament, deixi de ser casta. Els ciutadans no tenim una incidència real en l'administració de l'estat i el 'món polític' està absolutament allunyat de la societat, passant a saludar només una vegada cada quatre anys. És aquesta manca de control democràtic que permet la disbauxa de les corrupteles i la imposició de polítiques impopulars, tan habituals avui dia. I és el que permet a les elits econòmiques governar imposant els seus interessos per sobre les majories socials.

Algú creu que si visquéssim en un estat radicalment democràtic votaríem en massa 'sí' a les retallades, 'sí' a les privatitzacions, 'sí' al treball precari, 'sí' a les pilotes de goma i als canons d'aigua a pressió i un llarg etcètera? Algú creu que diríem 'sí' a la 'troika' després d'observar què en queda de Grècia? I si ens preguntessin pel sistema econòmic, què en diria avui dia la majoria?

MARCO SIMARRO és estudiant d'arquitectura, membre de la Plataforma d'Afectats per la Hipoteca i militant d'Arran Sant Cugat
@MarcoSz4