Estem tan lluny d'un estat policial?

Marco Simarro


Publicat: el 18/jun/13
Opinió| Columnes

En aquests darrers anys de crisi del capitalisme, hem pogut observar com els conflictes socials s'han aguditzat. Anys on el sistema, suportat per una administració estatal supeditada a determinades directrius econòmiques, ha anat perdent legitimitat. En front això, ha anat reforçant el seu marc legal tot i assumir mesures molt impopulars.

El cas més evident és en l'àmbit policial. Resulta que enmig del debat sobre l'ús de les pilotes de goma, causants de la pèrdua d'ulls i òrgans en molts manifestants, la conselleria d'Interior decideix incorporar els canons d'aigua a pressió per dissoldre manifestacions. El director general dels Mossos d'Esquadra assegura que aquest mètode no és menys lesiu que les pilotes de goma i que tampoc les substituirà. Sembla ser que aquest és l'objectiu primordial per aquests anys d'alta conflictivitat social: disposar de l'armament suficient per rebentar manifestacions i, per tant, persones. Generar por en la protesta i en l'activisme polític.

De mil maneres intenten argumentar aquestes decisions però són ja molts els vídeos que corren per la xarxa on veiem càrregues totalment desproporcionades, pallisses a gent indefensa, agents d'incògnit provocant aldarulls, trets de pilotes de goma a boca de canó... i ara afegirem les canonades d'aigua a pressió. A més, a banda de l'actuació policial durant les manifestacions, hem d'afegir les detencions a periodistes que parlen o veuen més del compte (com el cas d'en Bertran Cazorla), les batudes a col·lectius polítics i el maltractament que reben els seus membres a comissaria, les excessives condemnes judicials a activistes que van des d'altes sancions administratives fins a demandes de presó, etc.

Aquestes són les eines més evidents que el poder utilitza per mantenir-se estable sota la seva legalitat. Així doncs, en moments de conflicte social, el poder no necessita legitimar-se ja que disposa d'aquests mecanismes que pot modificar en funció de la necessitat. I perquè se la juga posant-se en contra la ciutadania amb mesures tan polèmiques? Bàsicament, perquè la gran part de la societat no té influència directa (gairebé ni representativa) en l'administració de l'estat.

Hem de començar a reconèixer que aquesta 'democràcia', cada vegada més, adopta trets característics d'un estat policial. Un estat d'ordre típic de règims d'entreguerres.

MARCO SIMARRO és estudiant d'arquitectura, membre de la Plataforma d'Afectats per la Hipoteca i militant d'Arran Sant Cugat
@MarcoSz4