Els diners amagats a paradisos fiscals acabarien dos cops amb la pobresa
Ton Marimon
Publicat: el 29/mai/13
Opinió|
Columnes
Milers de milions de diners 'privats' amagats en paradisos fiscals podrien acabar dues vegades amb la pobresa extrema. Existeixen fonts de finançament per no retallar serveis socials bàsics, com la Taxa a les Transaccions financeres i un major control de l'evasió.
La reunió de líders de la Unió Europea de la setmana passada a Brussel·les va d'acordar accions immediates per acabar amb l'evasió d'impostos. Una investigació d'Oxfam, Intermón Oxfam a Espanya, mostra que dues terceres parts dels diners que amaguen algunes de les majors fortunes del món es troben en paradisos fiscals lligats a la Unió Europea.
Oxfam estima que almenys 14 bilions d'euros pertanyents a fortunes individuals s'amaguen en paradisos fiscals de tot el món. Això representa una pèrdua de més de 120.000 milions d'euros en impostos per als governs. En un moment en que els ciutadans, tant als països rics com en els més pobres, estan patint per les mesures d'austeritat i la retallada dels pressupostos nacionals, aquests diners amagats podrien suposar finançament per als serveis públics com salut i educació, tant a casa com als països més pobres. Aquests diners "perduts" representen el doble del necessari perquè cada persona del món pugui viure amb més de 1,25 dòlars al dia, és a dir, per acabar amb la pobresa extrema.
"Els líders europeus no tenen cap excusa per no actuar quan veuen la proporció de diners que s'amaga a sota dels seus nassos en els paradisos fiscals de què són responsables. Poden ser acusats de pura i simple hipocresia. És hora que la UE prengui partit pels ciutadans , en lloc de beneficiar a uns pocs privilegiats. La seva credibilitat està en joc ", afirma José María Vera, director general d'Intermón Oxfam.
Segons Oxfam, dos terços d'aquesta riquesa amagada en paradisos fiscals, més de 9,5 bilions d'euros, s'amaga en paradisos de la UE. Els paradisos fiscals a la UE o sota la seva jurisdicció, com ara Luxemburg, Andorra o Malta, faciliten la pèrdua de més de 80.000 milions en impostos al món. Només el Regne Unit i territoris dependents acumulen més de la meitat d'aquesta quantitat, convertint de lluny en el principal culpable entre els països de la UE, però de cap manera l'únic.
Els diners parlen un llenguatge que entenen totes les nacions.
Aphra Behn (1640-1689. Escriptora i espia britànica)
TON MARIMON és coordinador del comitè d'Intermon-Oxfam de Sant Cugat