Roses per ells i llibres per elles, o era al contrari?
Marco Simarro
Publicat: el 23/abr/13
Opinió|
Columnes
Trobo que la diada d'avui té la curiosa capacitat d'ocultar la vessant més sexista de la tradició amb molta amabilitat. És cert que el 23 d'Abril coincideixen dues festes com són la Diada de Sant Jordi i el Dia del Llibre, d'aquí que sigui una jornada on regalar roses i llibres. El problema sorgeix quan, sistemàticament, les roses es regalen a les dones i els llibres als homes.
Podríem parlar de coincidències sense importància però estic convençut que hi ha un fons ideològic darrere d'aquesta conducta. Segur que avui dia molts ja diran que som moderns i capaços de regalar-nos roses entre els homes sense que aquests es qüestionin la pròpia virilitat o condició sexual i, segurament, una mica hem progressat. Però el patriarcat pesa molt i condiciona moltes de les nostres actituds que hauríem d'adoptar en funció del sexe. I això vol dir haver d'assumir uns rols construïts al voltant del gènere. L'home és valent, no plora, és ferm i decidit. La dona, en canvi, és sensible i conciliadora, de caràcter afable. La immediata conseqüència d'això és l'autorepressió emocional que ens infligim alhora de gestionar conflictes que qüestionen l'estereotip fixat, des d'encaixar una rosa per Sant Jordi fins a plorar en públic per un home, com adquirir un comportament 'massa viril' per una dona.
A banda de l'opressió 'de rols', el sistema patriarcal (per definició) afecta molt més al sexe femení que al masculí. Evidències les podem trobar en l'àmbit emocional (ja esmentat), en l'àmbit socioeconòmic (salaris més baixos, menys drets laborals, sobretot si s'està embarassada), en l'aspecte físic (pressió estètica i canonització de la bellesa per part de la moda, mercantilització del cos) i en l'àmbit privat (assumpció de les tasques domèstiques i de reproducció com a fet natural, violència de gènere) entre d'altres.
És per tot això que hem d'aprofitar qualsevol esquerda per lluitar contra el sistema patriarcal, des de les relacions personals fins les tradicions més innocents, passant pel llenguatge i pensar dos vegades abans de dir 'nenaza' o 'els homes no tenen por'. Així que, tornant a Sant Jordi, ja sabeu, intenteu no cenyir-vos als estereotips i regaleu roses i llibres sense complexes!
MARCO SIMARRO és estudiant d'arquitectura, membre de la Plataforma d'Afectats per la Hipoteca i militant d'Arran Sant Cugat.
@MarcoSz4