Repensem Promusa

Ferran Villasenor


Publicat: el 20/feb/13
Opinió| Columnes

El ple municipal - bé, més aviat la majoria absoluta de CiU- va aprovar el pressupost municipal de l'any 2013. El mateix dia també es va aprovar el pressupost de la societat municipal d'habitatge públic Promusa.

En els darrers anys s'ha valorat la feina de construcció d'habitatge de lloguer i venda a casa nostra. I no falta raó, des de la modificació de la Llei d'habitatge (del pèrfid govern d'esquerres) els creixements urbanístics comporten l'obligatorietat de la creació d'habitatge públic, no com abans.

A ningú no se li escapa que la nostra ciutat ha crescut molt, pel que fa a habitants i pel que fa a terreny ocupat. Aleshores també ha crescut l'obligatorietat de fer habitatge públic i, certament, s'ha fet molt, aspecte positiu i destacable.

Promusa, en tot aquest temps, ha construït habitatge públic destinat a venda (sobretot) però també a lloguer. També ha fet urbanitzacions de carrers i ha gestionat els cobraments de les contribucions veïnals i ha construït equipaments com el centre comercial-mercat municipal de Mira-sol. Aspectes que sempre hem considerat que no eren 'feina' de l'empresa destinada a construir i gestionar l'habitatge públic.

També ha fet una tasca de vas comunicant de deute entre l'Ajuntament i la mateixa societat municipal d'habitatge, es a dir reduir deute municipal a cop d'apalancament intern. Els diferents equips municipals del PSC hem censurat en diferents ocasions que el govern municipal hagi traspassat el seu deute a Promusa, a l'espera de retornar-lo en forma d'ingrés quan s'adjudiquin els espais comercials de Mira-sol i Volpelleres Centre. Considerem que aquestes pràctiques són 'perilloses' ja que poden portar a la fallida tècnica l'empresa municipal d'habitatge i provocar grans retallades en els serveis de l'Ajuntament. Situació que hem pogut comprovar ja que ni el conjunt dels lloguers s'han realitzat després de l'operació ni al preu previst.

Com els deia, el dia 17 de desembre de 2012 es va aprovar el pressupost de promusa (fa quatre dies com qui diu), en aquest pressupost el govern municipal es comprometia (sobre pressupost) a realitzar 112 habitatges de venda. Solament de venda malauradament.

El 31 de gener de 2013, un més després el consell d'administració de Promusa (amb la majoria absoluta de CIU) tornar a donar suport fer solament habitatge de venda i no de lloguer (aspecte que va fer que el nostre grup, i altres, votessin en contra) i amb una disminució de pisos a fer. Ja no seran 112, ara la previsió és de 75 pisos (el seu inici de programació) malgrat que la prioritat del Pla d'habitatge és l'habitatge de lloguer.

Com podeu veure en un mes canvien les coses, espero que el proper mes no siguin 50 pisos solament i baixant..

Com els deia, llums com l'oficina habitatge, l'activitat de planificació global, i ombres en alguns aspectes de la gestió pressupostària i externalització de serveis. Bons professionals i una plantilla directiva amb una dimensió que caldria valorar si adequada o no a uns temps de reducció d'activitat.

Un dia parlant amb un càrrec directiu del nostre ajuntament, o un altre, es queixava que solament surten els sous publicats els que s'aproven als plens municipals i que els dels altres directius de les empreses públiques resten en l'oblit. Segurament tenia un punt de raó.

Com podeu entendre jo no em dedicaré a 'adjudicar' sous a persones del 'staff' de Promusa, aquest fet crec que ja ha estat recollit d'una manera o altra o deu estar al web. En tot cas us diré que el pressupost de despesa anual de Promusa està previst (bé ara si fan menys pisos serà menys) és d'una 10,3 milions d'euros, essent al voltant d'1milió d'euros les despeses destinades a personal. D'aquests el conjunt de directius (3) i responsables àrea (7) sumen una despesa de 563.639 (a afegir seguretat social).

Com els deia, el principi de Promusa ha de fer habitatge i que l'oficina d'habitatge augmenti la seva funció d'intermediació, per això està. El que segur que no ha de ser ni objectiu ni mitjà és de fer de banquer de l'Ajuntament, tramitar contribucions especials (ara ja ho han desestimat), urbanitzacions o construir centres comercials com el de Mira-sol. En aquest sentit cal recordar com, lligat a les contribucions especials de Mira-sol i la Floresta, l'Ajuntament va haver de retornar 3 milions d'euros per sentència judicial on es posava de manifest que la tramitació no s'havia fet bé. Bé pels ciutadans afectats, diners perduts per a la ciutat global.

Repensem Promusa.

FERRAN VILLASEÑOR és portaveu del PSC