Desafecció excepcional

Roberto Torrecilla


Publicat: el 20/gen/13
Opinió| Columnes

Es parla i es debat contínuament sobre el dret a decidir, de sobiranisme, d'estructures d'estat, eufemismes tots de la paraula independència. Aquells que parlen i defensen aquest procés volen fer veure al món que aquesta es l'única preocupació i objectiu en el dia a dia de la ciutadania de Catalunya.

Es ben cert que una part molt important de la població té l'independència de Catalunya com objectiu col·lectiu principal, aspiració que és lícita i respectable sempre que es reivindiqui des de i dintre del respecte a les lleis i regles democràtiques. Sense respecte a les lleis no pot haver-hi ni llibertat ni democràcia. A contrapunt d'aquests estat de coses, el que de veritat succeeix, si observem i sentim l'opinió de la ciutadania al carrer, és l'elevat grau i percentatge de desafecció no tant a la política que també hi és, sino als polítics en general, als representants dels partits polítics majoritaris i tradicionals, Segurament a Catalunya el tant per cent dels desafectes competeix amb el d'independentistes convençuts, tot això a causa de la corrupció imperant i el que és pitjor, la seva impunitat i l'inoperància de la Justícia davant dels casos.

Cal recordar que a Espanya tenim 300 polítics imputats de tots els partits en casos de corrupció, les primeres posicions d'aquesta vergonyosa classificació són per aquests ordre: Balears, Comunitat Valenciana, Catalunya, Andalusia i Galícia .Com podem veure comunitats on han governat o governen els dos partits majoritaris. Ocupem la trentena posició en els índex de corrupció de països de la OCDE i el quinzè de 27 països dins de la UE.

És clar que un dels problemes mes greus que tenim els ciutadans és la corrupció que afecta polítics i partits. En el baròmetre del CIS de desembre, la classe política és el tercer problema i la corrupció política és el quart problema en importància i gravetat a la percepció dels ciutadans, després de l'atur i la situació econòmica.

El que sí tindria un majoritari suport per part la majoria de ciutadans de Catalunya seria la iniciativa i determinació per canviar les formes de fer política i els polítics que tindrien que prendre nota que els ciutadans estem tips i que exigim canvis i reformes a les lleis per posar fi a la corrupció i per començar podrien impulsar de una vegada una nova llei electoral. Catalunya no té una llei electoral el que fa que sigui anomalia democràtica. Ciutadans - Partit de la Ciutadania vol ser l'impulsor durant aquesta legislatura d'aquests canvis legislatius, imprescindibles per reformar i millorar la qualitat democràtica i per restituir la confiança en la política i en els representants i servidors públics dels ciutadans, que son els polítics.

Una nova llei electoral que obligui a tots els partits polítics a realitzar eleccions primàries, que les llistes electorals siguin obertes on podríem triar el nostre diputat o edil, aquell que sabem que treballa per el bé de la ciutadania i no per el bé del seu partit o d'ell mateix i que té que guanyar-se el vot dels ciutadans i no una llista tancada. On es limiti a dues legislatures, vuit anys, els mandats dels polítics que exerceixen un càrrec públic. Publicació dels comptes dels partits i de les donacions que els hi fan. Prohibició de condonacions de deutes dels partits dels préstecs i crèdits que els hi fan els bancs i les caixes. Repartiment proporcional i mes just dels escons, tots els vots tenen el mateix valor independentment del lloc on es vota. Reducció de 135 a 85 els diputats electes al Parlament i sobretot un acord de tots els partits polítics amb representació parlamentaria: un 'Pacte contra la Corrupció' amb un decàleg de mides de compliment obligat i acatament per part de tots els polítics electes. Pacte que en forma de proposta ja va ser presentada en el Parlament per Ciutadans la passada legislatura i que cap partit es va adherir ni el va recolzar. Esperem ara que tots ho facin en aquesta legislatura, per el bé de Catalunya, per al bé de tots els seus ciutadans.

ROBERTO TORRECILLA és membre de Ciutadans Sant Cugat