El 'pipi' d’en Mariano

Jordi Puignero


Publicat: el 9/gen/12
Opinió| Columnes

Ja tenim aquí el 'pipi' d'en Mariano, expressió que em va fer gràcia sentir del conservador David Cameron per referir-se al partit d'en Rajoy, el PP.

A diferència dels seus homòlegs britànics, que en arribar al poder es van centrar en prendre mesures per combatre la crisi econòmica, el nou 'pipi' d’en Rajoy ha deixat ben clar que la crisi econòmica li preocupa, però que encara li preocupa més la crisi 'nacional'. No ha trigat gaire Rajoy a pregonar que els mals econòmics de l’Estat són culpa de les autonomies, en especial d’aquelles que no li són afectes. Tot plegat és una estratègia ben calculada de desprestigi de les autonomies en general però pensada per a Catalunya en particular. En aquest sentit, la nova llei de Control Pressupostari Autonòmic és una autèntic cop d’estat a l’autonomia política i econòmica de la Generalitat. Ja no només no ens deixen recaptar sinó que ara també ens diran com hem de gastar. Espanya ja no en té prou amb saquejar les arques dels catalans per fer autovies gratuïtes a la resta de l’Estat, deixar als estudiants catalans sense beques, o impedir en el seu moment que una empresa catalana com La Caixa comprés l’espanyola Endesa...

Espanya fins i tot ha estat capaç de signar 23 tractats bilaterals amb altres països que no permeten volar a l’Aeroport del Prat amb una clara intenció política de beneficiar el costós aeroport de Barajas. Aquest episodi el va fer públic la Cambra de Comerç de Barcelona en un informe de gener de 2009, fet que ha comportat que recentment la Unió Europea hagi instat l’Estat espanyol a garantir que els acords bilaterals entre els països en el sector del transport aeri no donin preferència oficial a un aeroport en particular per als vols que van d'un país a un altre. Davant d’aquest panorama el govern de Catalunya plantejarà a Madrid i a la ciutadania de Catalunya el Pacte Fiscal, si fa falta amb el suport d’una consulta popular. No espero res d’aquest nou 'pipi', però sí que espero que sigui respectuós amb la democràcia i la voluntat popular, com ho va ser en David Cameron un dia després que els independentistes escocesos guanyessin les eleccions per majoria absoluta a Escòcia quan va afirmar que 'Londres no s'oposarà de cap manera a que els escocesos decideixin en referèndum si volen ser un estat independent i que no hi haurà obstacles polítics ni legals per a la consulta si el govern escocès decideix convocar-la'. Clar que una cosa és ser un conservador britànic i l'altre un conservador espanyol.

JORDI PUIGNERÓ és copresident de CiU Sant Cugat