Pacte anticorrupció
Aldo Ciprian
Publicat: el 1/gen/12
Opinió|
Columnes
Fa unes quantes setmanes Ciutadans va presentar en la població de Montcada i Reixac un decàleg de propostes contra la corrupció política amb la idea de promoure una filosofia de coherència i bones pràctiques.
La iniciativa no ha estat fruit de la casualitat posat que, segons un recent estudi monogràfic titulat La corrupció a Catalunya elaborat pel CEO i l'Oficina Antifrau on s'evidenciava que un 53% dels enquestats considerava que la corrupció havia augmentat, un 60,5% considerava que hi ha molta o bastant corrupció política i un 78,8% considerava que la corrupció dels nostres polítics era un fet greu o molt greu, aquest és un dels problemes que més preocupa a la societat civil. Des dels resultats de l'enquesta fins ara han passat unes eleccions autonòmiques i unes nacionals i CAP partit polític, excepte Ciutadans, ha fet esment a aquesta xacra del nostre sistema democràtic.
El decàleg de bona praxi elaborat per C's és una sèrie de mesures per lluitar contra la corrupció dels càrrecs electes davant la multiplicació d'escàndols que es destapen, gairebé diàriament, entre la casta política del nostre país i autonomia mentre els infractors queden impunes davant el pes de la Llei i davant la indignació de la ciutadania.
L'objectiu de presentar aquesta proposta de llei davant el Parlament és intentar obtenir el suport de la resta de partits del nostre màxim òrgan autonòmic i sumar al nostre document les iniciatives i esmenes de la resta de representants polítics catalans amb o sense representació en el Parlament.
El Pacte Anticorrupció proposat per C's es resumeix en deu punts:
1. Creació d'un òrgan de control intern dels partits per prevenir i controlar les conductes sospitoses dels seus membres que poguessin incórrer en alguna forma de corrupció o malversació de fons públics.
2. Separació dels imputats en casos de corrupció dels càrrecs públics que ocupen així com l'exclusió de les llistes electorals a aquelles persones que estiguin sent investigades per actuacions il·legals.
3. Reforma del Codi Penal que estipuli com a delicte el finançament il·legal dels partits.
4. Declaració pública del patrimoni: obligatorietat de fer públic el patrimoni dels càrrecs a l'inici i final de cada legislatura.
5. Responsabilitat patrimonial subsidiària: els partits polítics hauran de fer-se responsables subsidiaris sobre els càrrecs públics que ells han designat i que hagin incorregut en alguna activitat il·lícita.
6. Dotar a la Sindicatura de Comptes i al Tribunal de Comptes dels mitjans per a un millor control de la comptabilitat dels partits, que s'han d'unificar entre ells per a una major claredat i transparència.
7. Transparència del finançament dels partits polítics i fundacions.
8. Regulació de les donacions a partits perquè siguin només les persones físiques les que puguin realitzar-les - amb un límit establert - i així impedir pràctiques il·lícites d'adjudicació de contractes públics a empreses mercantils donants.
9. Limitar la despesa electoral al 50% del permès actualment.
10. L'exclusió de la corrupció política del debat polític: la corrupció no pot ni ha d'utilitzar-se com a arma de debat i coacció ja que és la Llei i aquest pacte entre partits el que ha de dirimir el resultat de les actuacions il·lícites dels polítics.
Ciutadans pretén amb el seu Pacte Anticorrupció retornar la confiança dels ciutadans en els partits polítics i en els seus dirigents i provocar un primer pas perquè la corrupció política deixi de ser un dels principals problemes denunciat per la societat civil.
ALDO CIPRIAN és responsable de comunicació de l'Agrupació Territorial de C's Sant Cugat