El boomerang del deute (5): La pèrdua de llocs de treball i mercats

Ton Marimon


Publicat: el 21/des/11
Opinió| Columnes

Seguint amb els cinc punts que l'activista i escriptora Susan George anomena 'El Boomerang del deute', és a dir, com ens afecta als països del nord el deute dels del sud i la seva no condonació, avui ens fixarem en la incidència que té en la pèrdua de llocs de treball i de mercats.

Escolta-ho

Els països creditors, per tal que els bancs puguin cobrar el deute, han de renunciar a exportar a països del Tercer Món i alhora importar productes dels països deutors. Amb això la indústria i l'agricultura se'n ressenten, ja que hi ha menys vendes i una reducció de llocs de treball. No fer aquesta anomenada 'política econòmica' faria créixer el deute i disminuiria la capacitat de retornar-la.

En el conflicte que es produeix entre bancs i sectors productius de la economia acaben guanyant i imposant-se, com sempre, els criteris dels bancs.

Els governs, influïts pels bancs, no posem limitacions a les empreses i aquestes importen productes dels països del 'Tercer Món', que són més barats, abans que comprar als productors del propi país. Els països pobres exporten aliments alhora que internament empitjoren la seva situació alimentària .

Un debat més profund seria analitzar per què aquest productes del 'Tercer Món' son més barats: explotació infantil i de les dones, salaris de misèria, horaris, condicions de treball, etc. però que no és la finalitat d'aquest article ja que superaria en molt la llargada prevista.

El que sí que hauríem de tenir clar és que promocionar la 'correcta' producció en les països del sud. Sí que els ajudaria a reduir aquest deute i els faria anar-se assimilant, econòmicament, als denominats països del nord.

'Estimar a la vida per mitjà del treball, és intimar amb el més amagat secret de la vida'.
Khalil Gibran (1883-1931. Novel·lista i poeta libanès)