Economia i Estat propi
Victor Alexandre
Publicat: el 10/nov/11
Opinió|
Columnes
Caldrà seguir molt de prop el cicle de conferències que han organitzat Sant Cugat Empresarial i Òmnium Cultural a la nostra ciutat, ja que s'hi diuen coses interessantíssimes.
Escolta-ho
Dies enrere, amb l'economia com a tema central, el degà del Col·legi d'Economistes, Joan B. Casas, va parlar extensament de la importància del corredor del Mediterrani per al futur de Catalunya -per bé que ja veurem com acaba, perquè Madrid ha demostrat a bastament la seva predilecció per altres corredors- i va explicar el cost que suposa per al nostre país el fet de patir un dèficit fiscal proper al 10%. És a dir, que els 22.000 milions d'euros que Espanya espolia anualment a Catalunya i que es tradueixen en 3.000 euros per persona, comporten per a una família catalana de quatre persones un cost afegit de 12.000 euros anuals. I si pensem en el que podria fer el govern de Catalunya, en cas que aquests diners que són nostres es quedessin al nostre país, de seguida veurem quina és la causa real de les retallades que estem patint en àmbits tan bàsics com la sanitat i l'educació. Una causa real, per cert, que alguns sindicats i partits polítics d'esquerres obvien deliberadament per raons ideològiques.
Un altre aspecte que el degà dels economistes va abordar, a banda de la necessitat que Catalunya tingui ben aviat un Estat propi per raons de supervivència, va ser el del moviment del nostre mercat com a nació independent. En aquest sentit, els empresaris, en general, i els ciutadans, en particular, poden estar tranquils davant d'un hipotètic boicot d'Espanya als nostres productes, ja que per gran i bel·ligerant que fos no arribaria ni a la meitat de l'espoliació que ara mateix estem patint. Hi ha res més determinant que això per fer de Catalunya un membre de ple dret de la Unió Europea i de les Nacions Unides?
VICTOR ALEXANDRE és escriptor i periodista
Victoralexandre.cat