El boomerang del deute (I)
Ton Marimon
Publicat: el 26/oct/11
Opinió|
Columnes
Sota aquesta denominació l'activista i escriptora Susan George (1956) recull cinc punts per fer-nos veure que les males polítiques envers els països del sud també acaben afectant els països del nord.
Aquestes son:
a) El medi ambient.
b) La droga.
c) Els contribuents del nord treuen de les dificultats als bancs.
d) La pèrdua de llocs de treball i de mercats.
e) Conflictes i guerres.
En les meves properes columnes intentaré, sempre seguint els raonaments de la Susan George, desenvolupar una mica el perquè aquests conceptes ens afecten 'directament' a nosaltres, habitants de països denominats 'rics'.
Primerament situem-nos en la denominada 'crisi del deute'. Així és va denominar en el món econòmic i financer la crisi econòmica que es desencadena el 1982 quan Mèxic anuncia que no podrà complir els seus compromisos internacionals, seguit de nombrosos països europeus, africans i llatinoamericans. Les circumstàncies que van portar aquests països a la situació de 'crisi' son diversos - preus del petroli i de les matèries primeres, inflació, recessió, atur, etc.- i escapen a l'objectiu d'aquesta columna.
'En els moments de crisis, solament la imaginació és mes important que el coneixement', Albert Einstein (1879-1955. Físic alemany nacionalitzat nordamericà).
TON MARIMON és coordinador del comitè d'Intermón Oxfam a Sant Cugat