És la tecnologia, estúpids!

Jordi Puignero


Publicat: el 10/oct/11
Opinió| Columnes

L'any 1992, un Bill Clinton jovenet i inexpert engegava la seva campanya electoral etzibant un 'És l'economia, estúpid!' contra un George Bush pare que tenia un 90% d'acceptació popular i era considerat imbatible gràcies als seus èxits en política exterior, com ara la fi de la Guerra freda i la victòria a la guerra del Golf Pèrsic.

Escolta-ho

Però aquella frase va fer fortuna i es va convertir en una espècie d'eslògan no oficial de la campanya d'en Clinton que va resultar decisiu per convèncer un electorat que, durant la presidència d'en Bush, havia vist com l'economia entrava en recessió.

Observant avui la greu situació econòmica que travessa Catalunya, aquella històrica afirmació em serveix per reformular-ne una altra : 'És la tecnologia, estúpids!'. Així com durant molts anys, Catalunya es va beneficiar de ser la indústria barata d'Europa, com a conseqüència de la globalització i l'entrada en escena dels països emergents, sobretot la Xina i l'Índia, però també el Brasil, a partir d'ara ja no podrem tornar a competir (almenys durant un bon grapat d'anys) en salaris barats ni tampoc en indústria poc tecnificada i de poc valor afegit. No podrem competir perquè els xinesos són una força laboral 10 vegades més gran que la d'Europa, perquè treballen més hores i amb salaris més baixos. Contra això només s'hi pot lluitar fent coses que ells no siguin capaços de fer, o sigui innovant tecnològicament i de forma constant, i això significa també invertir en educació i en formació superior d'enginyeries i ciències. Països com Finlàndia, Estònia, Suècia i Israel són l'exemple de com orientar una economia cap a la indústria tecnològica i de valor afegit. Aquests països no només no estan avui en crisi sinó que les seves economies creixen. Perquè no ens enganyem, el progrés econòmic de la humanitat ha anat sempre lligat al progrés tecnològic. Aquelles civilitzacions i nacions que en el seu moment van liderar evolucions científiques i tecnològiques han protagonitzat la història de la humanitat. Ho va dir en Francisco Belil, conseller delegat de Siemens al sud-oest d'Europa al darrer Santcugatribuna : 'No hi ha progrés sense tecnologia'. Senyors, és la tecnologia, estúpids!

JORDI PUIGNERÓ és copresident de CiU Sant Cugat