La seguretat a Sant Cugat, hi ha marge de millora

Joan Carles De Blas


Publicat: avui, a les 06:00
Opinió| Columnes

Recentment, s'han publicat els resultats de l'enquesta de victimització de l'Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB).

L'enquesta de victimització de l'AMB se centra molt en la víctima, el tipus de delictes i el seu impacte en la percepció de seguretat a la ciutadania. Per això les conclusions triomfals de molts periodistes que han escrit en referència a la seguretat a Sant Cugat recentment.

Sant Cugat és tradicionalment una ciutat amb baixa activitat delictiva, ergo, impacte diferent en la percepció de seguretat si la comparem amb altres ciutats de l'AMB de més de 75.000 habitants.

A parer meu hi ha altres qüestions que es passen per alt en aquests articles i que influeixen molt en la percepció de més o menys seguretat en un municipi i que van relacionades amb variables econòmiques, d'accés a la feina, habitatge, disseny urbanístic i enllumenat de l'espai públic, nivell de neteja i manteniment, nivell d'atur, nivell d'estudis, nivell de control social informal, model de policia de proximitat, nivell de protecció social i familiar, possibilitat d'accés a entitats culturals, esportives, associatives, polítiques, etc.

Una ciutat com Sant Cugat que ostenta el tercer lloc en nivell de renda mitjana de tot Catalunya, segons publicacions recents, hem de remarcar que aquest factor influeix en la percepció de seguretat.

A Sant Cugat hi ha marge de millora, n'hi ha, ho asseguro. Resideixo a la ciutat des del 2008 i no és admissible treure pit davant municipis de l'AMB on indicadors d'altres àrees no ajuden que la percepció de seguretat sigui més elevada entre els seus ciutadans i ciutadanes.

Els municipis són territoris molt diversos, amb realitats molt diverses, en què la comparació moltes vegades no té sentit més quan els estudis es realitzen sempre davant d'una retallada de la realitat, de realitats completament diferents en la majoria dels casos.

Que el nivell de victimització en relació amb altres municipis de l'AMB és més baix no s'ha de confondre amb millor seguretat, ja que l'impacte dels delictes que es produeixen pot ser més gran amb menor quantitat de fets. Tenint en compte que sempre parlem de fets coneguts.

En aquest capítol de la seguretat ciutadana no podem negar que anem bé, però, si entenem la seguretat en sentit ampli com a seguretat humana, ens queda molt marge de millora.

JOAN CARLES DE BLAS és secretari de polítiques públiques de seguretat, convivència i prevenció del PSC a Sant Cugat