Qui guanyarà amb la IA?
Toni Garcia
Publicat: diumenge
Opinió|
Columnes
La intel·ligència artificial (IA) va irrompre fa poc més de dos anys a les nostres vides. És, sense cap mena de dubte, la tecnologia que més canviarà la vida de les persones, i de la mateixa manera que la generació Z es defineix com aquells que van néixer amb les xarxes socials ja establertes, estem sent espectadors del naixement d'una nova generació.
Per la banda econòmica, l'adopció de la IA per part de les empreses transformarà el panorama econòmic global. Mentre que aquesta tecnologia promet augments significatius en la productivitat i l'eficiència, també presenta riscos substancials per a l'estructura socioeconòmica si no es gestiona adequadament mitjançant una regulació efectiva.
Un dels perills més immediats i evidents és l'impacte sobre l'ocupació. Les empreses estan implementant sistemes d'IA que poden automatitzar no només tasques repetitives i manuals, sinó també feines que tradicionalment requerien pensaments complexos i interaccions amb el món real. A ciutats com San Francisco els taxis sense conductor ja són una realitat i això és només el principi. Molts llocs de treball en diferents àrees podrien desaparèixer en un termini relativament curt. A diferència de revolucions tecnològiques anteriors, on els treballadors podien adaptar-se i trobar nous tipus de feina, la velocitat i l'abast de l'automatització basada en IA pot superar la capacitat d'adaptació de molts treballadors.
La manca de regulació adequada pot permetre pràctiques empresarials que maximitzin els beneficis a curt termini sense tenir en compte els costos socials a la llarga. I en comptes moure'ns cap a una societat on els guanys dels avenços tecnològics es reparteixin entre tota la societat per igual, es concentraran en una classe en concret, deixant sense tros de pastís un altre cop als mateixos.
A més, existeix el risc que la IA augmenti la bretxa digital entre regions i països. Les economies més avançades, amb millor infraestructura digital i major capacitat d'inversió en tecnologia, poden distanciar-se encara més de les economies menys desenvolupades, creant noves formes de desigualtat global.
Per mitigar aquests riscos, és essencial desenvolupar un marc regulatori que promogui una adopció responsable de la IA. Això hauria d'incloure mesures com:
La transició cap a una economia més automatitzada és inevitable, però la manera com gestionem aquesta transició està a les nostres mans, si els beneficis de la IA es distribueixen àmpliament en la societat o sí, per contra, augment les desigualtats existents.
TONI GARCIA és activista de Sant Cugat En Comú Podem