Pressupost municipal per 2025

Álvaro Benejam

Álvaro Benejam


Publicat: avui, a les 08:50
Opinió| Columnes

El Sr. Brugarolas, tinent d'alcaldia d'Economia de l'Ajuntament de Sant Cugat, va anunciar fa pocs dies la proposta de pressupost pel 2025 que presenta el govern actual de la ciutat. El més previsible és que el ple municipal l'aprovi aquest dijous, 28 de novembre.

I és molt indicatiu el fet que el pressupost augmenta en més d’un 22%, passant dels 144 milions de 2024 als 175 milions pel 2025.

Evidentment, aquest increment de 31 milions d'euros és conseqüència d'un augment significatiu en la recaptació, amb la nova taxa de residus, la pujada de l'impost de béns immobles (IBI), la venda d'actius de l'Ajuntament, la transferència de diners per part de l'Àrea Metropolitana per fer front a la gestió del servei de transport públic urbà i a una previsió d'ingressos provinents de l'impost de construccions i obres (ICIO), que a causa de la paràlisi dels darrers anys en l'atorgament de llicències s'havia esmorteït.

Es tracta d'un pressupost on previsiblement se superarà el dèficit pressupostari de més de 30 milions d'euros heretat del govern municipal anterior (ERC, PSC i CUP) i que permetrà a l'Ajuntament recuperar certa capacitat inversora.

Després d'anys de peticions des del nostre grup municipal i amb mocions rebutjades per part del govern municipal, veiem que s'ha inclòs el pla d'arranjament de voreres i carrers amb una dotació (segons diuen) d'uns 4 milions d'euros anuals per cadascun dels pròxims cinc anys. Tot i tractar-se d’una bona notícia, la partida en si és insuficient, doncs els arranjaments previstos deixen fora bona part dels carrers de la ciutat, especialment els dels districtes, on els problemes de les voreres s'agreugen dia a dia.

També és una bona notícia la incorporació del nou contracte de neteja i recollida de residus, que hauria de contribuir a solucionar els problemes de brutícia que anem arrossegant des de fa massa temps a Sant Cugat.

Igualment, des del Partit Popular, valorem positivament l'augment de les partides destinades a la seguretat ciutadana i a les polítiques socials en un 40%, que sens dubte, ajudaran a millorar la seguretat del municipi, d'una banda, i a ajudar els més vulnerables, d'una altra.

Ara bé, el pressupost presenta diferents ombres que ens incomoden. Si bé amb alguns dels ingressos previstos hi estem molt d’acord, no és així amb l'augment d’impostos, i per tant de la pressió fiscal. Com ja vaig explicar en l'article que va publicar aquest mitjà de comunicació el passat 24 d’octubre, la nova taxa de residus és obligatòria i cortesia del govern de Pedro Sánchez, i es cobrarà, per decisió del govern municipal, als propietaris d'immobles i no a les persones o empreses que generen més residus, com demana la normativa europea que origina la seva creació. Tampoc es farà tenint en compte la renda dels propietaris, o el nombre de persones que viuen a l'immoble, sent evident que no generen els mateixos residus dues persones que cinc o sis vivint en un mateix habitatge.

En conseqüència, pensem que l'augment de l'IBI no s'hauria de produir mai, sinó que s'hauria d'haver reduït per compensar la nova taxa de residus, com han fet moltíssims ajuntaments de tot Espanya, governats majoritàriament pel Partit Popular. En canvi, a Sant Cugat s'ha decidit apujar aquest impost, tot i que els ingressos ja previstos al pressupost ho feien innecessari. Si fins ara ja érem una de les ciutats amb més pressió fiscal de tot Espanya, ara encara ho serem més.

Igualment, i quant a les despeses, n'hi ha algunes que avui dia són una incògnita, com ara, què passa amb les subvencions dels anys 2024 i 2025, destinades a les entitats culturals i esportives, que no apareixen entre les partides recollides en el pressupost, i que s'havia promès que s'acumularien aquest pròxim any? De les explicacions que ens va donar el tinent d'alcaldia a petició del nostre grup municipal en la comissió informativa on se'ns va presentar el pressupost, no va quedar gens clara aquesta qüestió, fet que ens preocupa.

També discrepem de pujades irrisòries en alguns àmbits que són sistemàticament oblidats per part dels diferents governs municipals i, al mateix temps, de pujades significatives en altres àmbits amb dotacions pressupostàries molt superiors, el que produeix un desequilibri injust entre àmbits, que en molts casos, depenen de la mateixa tinença d'alcaldia o regidoria.

Trobem a faltar inversions que ja vam reclamar l’any passat en les al·legacions al Pressupost 2024, com ara, l'arranjament i el cobriment de les pistes de Sant Francesc, o més inversions en la millora de les voreres de la ciutat, que per a nosaltres són una prioritat, i que creiem insuficients pel que ja he explicat anteriorment.

En conseqüència, uns pressupostos absolutament expansius que se sostenen amb pujades d'impostos (incomplint el que l'alcalde va assegurar fa uns mesos) que són incompatibles amb la concepció de la gestió dels diners públics que tenim al Partit Popular de Sant Cugat.