Resposta col·lectiva

Ariadna Sierra


Publicat: el 8/novembre
Opinió| Columnes

La devastació causada per la dana al País Valencià ha posat de manifest la feblesa de les institucions davant de catàstrofes d'aquesta magnitud, però també ha destacat el paper clau de la solidaritat i l'organització ciutadana. Allà on la resposta institucional no ha arribat, ho ha fet la mobilització del poble, canalitzant el suport mutu i teixint aliances per a aportar ajuda immediata a les zones afectades. A Sant Cugat, per exemple, diversos espais com l'Associació de Veïns de la Colònia Montserrat, la PAS, l'Escola Ferran i Clua o Cal Temerari en col·laboració amb la Xarxa de Casals i Ateneus dels Països Catalans, han establert punts de recollida de material, aconseguint mobilitzar la ciutadania amb eficàcia i rapidesa.

I la solidaritat santcugatenca no es va fer esperar, desbordant molts punts de recollida de material ja el segon dia, organitzant-se a través de la Xarxa de Casals i Ateneus en brigades de voluntariat que treballen directament sobre el terreny, en tasques de recuperació en els municipis més afectats, i amb donacions per a adquirir equips necessaris, una resposta que demostra tot el que podem fer des de la llunyania i que posa en pràctica una solidaritat efectiva i coordinada.

Però aquesta solidaritat no és només puntual, no ho pot ser. Ha de ser una resposta col·lectiva contra la negligència de les institucions, el desmantellament dels serveis públics i les empreses que han prioritzat els beneficis abans que la seguretat. Participar en la recollida de materials, fer donacions i sumar-se a les mobilitzacions, com la d’ahir dia 7 o la del 9 de novembre, és essencial per a mostrar suport al País Valencià, però també per a pressionar, per demanar responsabilitats, perquè no es repeteixi una tragèdia que, en bona part, es podria haver evitat.

ARIADNA SIERRA és regidora de la CUP