Halloween o castanyada?

Jordi Guirado


Publicat: dissabte
Opinió| Columnes

En un món cada cop més uniforme, homogeni i globalitzat, mantenir els nostres costums és un acte de rebel·lió molt sa i molt necessari. Si volem conservar les nostres arrels és fonamental preservar la nostra identitat col·lectiva, les nostres llengües, els nostres costums i les nostres tradicions; tot allò que ens conforma com a cultura. A l'altra banda, trobem un fort corrent que ens arrossega amb força cap al consumisme que, amb tota la seva engreixada maquinària mediàtica, ens ha aconseguit imposar la celebració de Halloween de la mateixa manera que ens diuen com hem de pensar, vestir i menjar.

Però hi ha molta gent que, com els qui som simpatitzants de Vox, pensem que és important reivindicar la Castanyada i Tots Sants com a celebracions i tradicions que ens són pròpies i que estimem. Fer panellets a la cuina amb les mares i les àvies, torrar castanyes i coure els moniatos amb els pares i avis és una oportunitat més per celebrar l'alegria de la vida en família i l'arribada de la tardor. I, l'endemà, pel dia de Tots Sants, cada any honrem de manera especial als nostres difunts, dediquem un dia sencer per recordar aquells que ens han precedit i fer-los un sentit reconeixement pel camí que ens han obert i pel llegat de vida que ens han deixat. Els portem al cor cada dia, però els cristians ens posem d'acord en què el dia de Tots Sants els tenim presents tots junts i gaudim de reunir-nos per pregar en comunitat per la seva memòria i perquè gaudeixin del repòs i la vida eterna al Cel.

És responsabilitat nostra mantenir aquesta tradició ben viva. Hem de saber transmetre-ho amb alegria i il·lusió. Quan celebrem Halloween, per "no ser el diferent de la colla" contribuïm a la decadència de la nostra pròpia identitat i la degradació de la nostra cultura perquè és també a través de les nostres festes tradicionals que transmetem valors com el respecte, la memòria, i la fe. Viure la Castanyada i la festa de Tots Sants és defensar una manera d'entendre la vida que posa l'accent en la família i les arrels culturals en contraposició a la superficialitat d'una festa mercantilista i que ens és aliena com Halloween. A casa nostra, les disfresses són per Carnestoltes i allò relacionat amb la mort ho portem amb respecte, no en fem caricatures ni ninots. "Ni truco ni trato, castanya i moniato".

JORDI GUIRADO és regidor de Vox