Les places són per jugar-hi!

Ferran Aquilina


Publicat: divendres
Opinió| Columnes

Sota aquesta reivindicació, la CUP de Sant Cugat ha endegat una campanya en defensa dels espais lliures i contra la seva privatització abusiva. De forma maldestra s'ha contestat des de l'alcaldia i potser li caldria recordar i saber que reivindicar i denunciar és fer exercici del dret a dissentir. Defensant a totes i especialment a la infància, que haurien d'ocupar els carrers i places i que tenen el mateix dret que els adults a fer-ho encara que no votin. I tenir clar que taules, cadires i tendals no poden exercir més drets que els infants. Potser podríem recomanar a l'alcaldia que no és necessari anar més lluny de la plaça d'Octavià, en el mateix Claustre del Monestir, per copsar la significació de la Biennal Nòmada Europea, Manifesta 15, quan defensa i exposa el fet de cuidar i cuidar-nos, del benestar i del gaudi de la persona i el món.

De la mateixa manera i seguint el fil de les prohibicions d'ocupar lliurement els espais públics, Arran Sant Cugat, davant la retirada del permís de la gimcana, manifesta que es renuncia a defensar els espais de lleure, oci i trobada de les joves de Sant Cugat i reivindica la manca d'un tercer espai d'oci no productiu, per poder estar amb les amigues, amb els que estimes o descansar... tot allò més enllà d'estar a classe, a la feina o tancada a casa.

D'antuvi, mirant imatges del Sant Cugat antic, podem veure els infants que jugaven a pilota a la plaça d'Octavià. Tant vell i tant nou, com l'anar a peu. Cal reconquerir els espais per als infants. La presència de nens i nenes a molts espais públics es veu encara com una molèstia. Els experts critiquen que se'ls reclou a casa, a zones tancades de parcs o a ludoteques, quan el que cal és estimular el joc a l'aire lliure. L'espai públic, i tot el que hi fem, no és neutre. Si els que planegen les ciutats tenen en compte les necessitats dels col·lectius més fràgils, entre els quals es compten els infants, tindrem una ciutat més amable.

En els últims anys, el joc dels nens i nenes en espais exteriors ha disminuït. Per raons de salut i de pedagogia és important que estimulem el joc a l'aire lliure. Per aconseguir-ho, necessitem un nou enfocament sobre espais públics per als infants. I no es tracta d'agafar d'un catàleg equipament de joc infantil, sinó d'ampliar el focus per aconseguir ciutats jugables.

En aquest sentit, la CUP de Sant Cugat en aquest exercici de denunciar i reivindicar que les places són per jugar-hi! vol anar més enllà per poder aconseguir una política pública que els experts en urbanisme i pedagogs denominen la ciutat dels infants, la ciutat jugable.

Des de la CUP Sant Cugat plantegem una proposta d'actuació en la qual en els espais de joc dels nens i nenes es planteja no solament pensant en el que ells necessiten, sinó pensant en tota la ciutadania. Parlem de jocs adaptats a infants amb discapacitat, espais perquè els familiars o la gent gran puguin estar asseguts i interactuar entre ells, d'accessibilitat. Proposem qüestions que poden ser molt simples, com per exemple els bancs circulars o graderies perquè puguin interactuar millor.

Es tracta de solucions molt simples i quan es planifica s'han de tenir en compte. Dos dels temes més recurrents són les fonts d'aigua o l'oposició als famós cartell de 'Prohibit jugar la pilota'. Aquests cartells podrien ser substituïts per uns altres més positius, amb el missatge 'Juga respectant' i fer pedagogia mitjançant monitoratge. Al mateix temps es detecta un important problema: la falta d'espais propis per a adolescents i jovent. Els espais de joc estan més pensats fins als 11 anys. Però segons la Convenció dels Drets de l'Infant, un nen o nena ho és fins als 18 anys i cada vegada sorgeixen més formes de vida i maneres diferents que cal atendre.

Com a garant d'aquests drets del nen i la nena el govern de Sant Cugat ha de garantir i generar aquests espais perquè els infants puguin veure complet aquest dret a l'oci, al joc. Això ho està contínuament reivindicant l'adolescent i la jove i per sort ens consta que gran part de les ciutats ja estan escoltant aquest clam i estan intentant buscar iniciatives.

Des de La CUP Sant Cugat advoquem per assumir als infants com a paràmetre d'avaluació i canvi de la ciutat. Un Sant Cugat serà adequat per tothom si és adequada per als nens i nenes, considerant que l'espai de joc en una ciutat és la mateixa ciutat i que no estigui prohibit jugat i es tingui temps pel joc.

Les polítiques i mesures dissenyades per beneficiar als infants acaben millorant la vida de totes i tots. Les polítiques que tenen en compte els més vulnerables són més justes. I és que, en realitat, totes les persones, en algun moment de les nostres vides, serem vulnerables.

FERRAN AQUILINA és militant de la CUP