De què té por l'alcalde?

Rocío Luna

Rocío Luna


Publicat: diumenge
Opinió| Columnes

Aquest setembre ha transcendit a Sant Cugat que l'Ajuntament prohibirà novament jugar a pilota a la plaça Octavià. En una petita picabaralla que va sorgir a 'X' (antic Twitter) arran de la notícia, l'alcalde explicava que ell personalment pateix en passar per la plaça per por de rebre una pilotada. He de dir que em va estranyar que un adult prou corpulent hagi de patir pels xuts que, fora de la ment de l'infant que el produeix, no solen ser precisament els d'un futur Cristiano Ronaldo. Per altra banda, com a veïna del barri de Sant Francesc que ha de travessar diàriament la plaça, m'estranya encara més que ningú assenyali que el que realment impedeix creuar-la tranquil·lament és l'exageradíssima invasió de l'espai per part de la terrassa d'un restaurant que, a més, fa servir la plaça de magatzem de cadires durant les hores que no està obert, i ha decidit incorporar una pantalla gegant orientada cap al carrer la funció de la qual ningú arriba a comprendre del tot.

És curiós com canvia la percepció de l'ocupació de l'espai públic quan aquesta és realitzada pel sector privat, oi? I és que quan les persones que habitem el poble seiem a la terrassa amb les nostres amistats no només gastem diners, ens perdem una altra cosa. M'explico. Quan les persones fem ús de l'espai públic, ja sigui per jugar a futbol en el cas dels infants, o seure en un banc mentre els vigilem en el cas dels adults, generem interaccions molt més saludables i que tenen conseqüències exponencials. Coneixem a les famílies dels infants que juguen amb els nostres, intercanviem problemàtiques que poden ser personals ("he trucat a l'ambulatori i no tenen hores", "la meva àvia necessita una residència i no hi ha places") o compartides amb la comunitat ("cada any que passa fa més calor, en aquesta plaça a l'estiu no s'hi podrà jugar"), movem reivindicacions, ens preocupem perquè l'espai de què fem us estigui cuidat i mantingut i ens ajudem entre nosaltres. En resum, creem comunitat.

Avui, tornant de la feina tot vorejant la terrassa del restaurant per enfilar camí cap a casa m'he tornat a preguntar: és realment a les pilotades al que té por l'alcalde?

ROCÍO LUNA és representant de Sant Cugat En Comú Podem al Consell de Barris del Centre