Ocupació digna i per a joves
Bernat Picornell
Publicat: el 1/octubre
Opinió|
Columnes
Un dels trets distintius de Sant Cugat és la molt baixa taxa d'atur, darrerament al voltant del 5-7%. És una xifra realment excepcional, que sumada a les dades demogràfiques i dels preus de l'habitatge, ens indica que a la ciutat viu gent amb un nivell d'estudis molt elevat i amb feines prou ben remunerades per assumir els preus elevats de lloguer o compra del sector immobiliari.
Certament, ens sentim orgullosos que a Sant Cugat tinguem uns indicadors econòmics tan positius. Alhora, tanmateix, som conscients que aquestes xifres són la mostra d'una dinàmica que comporta que només qui pot assumir el cost de vida a Sant Cugat -cada vegada més elevat- pot viure aquí.
Aquest fet comporta una progressiva substitució poblacional de la qual ja n'he parlat en alguna ocasió en aquesta columna, un fenomen molt ben analitzat i explicat en l'estudi sobre dinàmiques residencials de Sant Cugat que va presentar la Universitat Autònoma ara fa més de dos anys. Breument, es tracta que la gent que marxa, que ha viscut i ha crescut aquí, però que no pot assumir el cost de vida actual, es veu substituïda per persones amb un alt poder adquisitiu.
Davant d'aquesta situació, el govern sap que les polítiques públiques d'ocupació són clau per tal de contribuir a revertir una situació tan estructural com complexa. En aquest sentit, la col·laboració amb els àmbits privats -empresa i comerç- i sindical resulta fonamental, i és per això que fa pocs dies ha començat a caminar el Pacte per l'Ocupació Digna i de Qualitat, l'objectiu del qual ha de ser millorar la capacitació de persones de cara al mercat de treball, especialment joves i col·lectius vulnerables.
Aquest projecte se suma al del nou servei d'Ocupació Juvenil, vinculat a l'Ohficina Jove, que va néixer a principis d'any i que ja ha atès més de 120 joves santcugatencs que buscaven formació, orientació i/o feina. Això és perquè la franja d'edat dels 18 als 30 anys és una de les més afectades per aquesta tendència que he comentat. Si volem una ciutat ben cohesionada i on tothom gaudeixi de benestar, cal que el nostre jovent es pugui quedar a viure i treballar a la ciutat que l'ha vist néixer.
BERNAT PICORNELL és portaveu d'ERC i tinent d'alcaldia de Drets, Dinamització de la ciutat, Comerç i Seguretat Ciutadana