Comunicat arran de l'nforme de Save the Children

Josep Manuel Prats


Publicat: dimarts
Opinió| Columnes

FAPEL defensa i argumenta des de fa 40 anys la llibertat d'educació, que comprén entre d'altres la llibertat d'elecció en igualtat de condicions, és el dret fonamental que reconeix a les famílies triar l'escola i l'educació que volen que els sigui donada als seus fills, segons les seves pròpies conviccions. Perquè els pares i mares som els primers i principals educadors del nostres fills, tal com es reconeix a tots els documents, tractats, declaracions, constitucions, i a la Llei d'educació de Catalunya (Art. 2.1 d), així com a la recerca científica. Una cosa tan senzilla i evident per a qualsevol no necessitaria més 'evidències'.

Entenem que l'informe de Save the Children, que es va donar a conèixer el passat 17 de setembre:

  • Avala el Servei d'Educació de Catalunya, tal i com està formulat a la LEC.
  • Reconeix aquest dret fonamental a triar de les famílies en igualtat de condicions, tal com estableix la LEC.
  • Recolza la llarga reivindicació de Fapel de finançar igualment tot el Servei d'Educació per tal que sigui gratuït i així garantir l'accés en igualtat de condicions a qualsevol família a qualsevol escola que desitgi.
  • Reprodueix els arguments de Fapel durant l'elaboració del Pacte contra la Segregació, avalant que aquesta minvarà en la mesura que hi hagi llibertat real d'elecció en igualtat real de condicions.


  • Val a dir que no estem gens d'acord en aquesta afirmació de l'informe: "El programa de 'motxilles escolars a Catalunya', que garantiza fondos adicionales a las escuelas concertadas que escolarizan a alumnado vulnerable de forma totalmente gratuita, (...) para extender la libertad de elección de centro a las familias más vulnerables." I no ho estem per dos motius:

  • Els imports són absolutament insuficients pel cost real i les famílies, a través de les Ampa, han de donar suport en molts casos.
  • L'assignació d'ofici obligatòria que la Resolució EDU/465/2024 estableix en preinscripcions per primer d'infantil i ESO, limita aquest dret de les famílies que reivindiquem. Així, amb l'excusa d'equilibrar l'alumnat NESE en aquests nivells educatius es contravé el Decret 11/2021 que posa la preferència de les famílies com a primer criteri.


  • En definitiva, aquest informe avala la nostra reiterada reclamació pel compliment de la LEC, especialment el finançament, per part del govern i denunciem de nou que, pel que fa a la segregació, és la pròpia administració la que crea condicions de segregació per l'infrafinançament del sistema sense aportar més solucions que la distribució d'alumnat i, per tant, violant els drets fonamentals de moltes famílies i incomplint el pacte contra la segregació.

    JOSEP MANUEL PRATS és president de FAPEL (Federació d'Associacions de Pares i Mares d'Escoles Lliures de Catalunya)