Reptes climàtics per un futur viable

Marco Simarro


Publicat: el 13/setembre
Opinió| Columnes

Que el canvi climàtic és una realitat és un fet, fins a tal punt que ja fa temps que parlem d'emergència climàtica. Des d'instàncies molt diverses (població civil, institucions, agències, organismes científics, associacions, organitzacions polítiques, etc.) fa temps que es reclamen mesures serioses per mitigar-ne les conseqüències i per plantejar alternatives serioses en el consum energètic, rebaixant-ne la demanda i reduint la contaminació.

Probablement, aquest és el repte del segle si volem continuar vivint en certa harmonia amb el planeta. La fita és important i, per arribar-hi, caldrà fer canvis importants tant en la captació i subministració d'energia com en l'actual model productiu desfermat. No podem continuar produint i demandant com si això fossin els anys noranta, el planeta té límits i els estem sobrepassant tots. En aquest sentit, cal prendre partit des de cada racó de la terra. Se suposa que el 2030 a Catalunya el consum elèctric haurà de provenir en un 50% de fonts renovables i l'any 2050 en un 100%. Si no ens posem les piles, no hi arribarem. Cal ser valents.

Des de la CUP estem proposant a molts municipis del país comptar amb la infraestructura de l'AP7 per col·locar-hi plaques fotovoltaiques i fer-ho de la mà de la Generalitat. Un informe recent apunta que l'AP7 té un recorregut de 344 km a Catalunya identificant un total de 1.511 hectàrees potencialment aptes per la instal·lació de plaques fotovoltaiques. Al seu pas per Sant Cugat, gairebé 300.000 m² estarien disponibles per aquesta operació suposant una producció d'energia equivalent al 9% del consum mitjà de la nostra ciutat. Pot semblar poc, però per assolir aquest repte cal posar-hi tots els mitjans. Calen apostes valentes i decidides, i molta convicció. Per tot plegat, aquest mes de setembre hem treballat aquesta proposta que portarem al ple municipal.

Ser sobirans també implica construir un país que tingui en compte tant la producció energètica sostenible com la moderació en el consum i la demanda energètiques. No podem passar per alt la crisi climàtica i de recursos que impacten directament en l'esfera productiva de consum i mediambiental. Preparar-nos pel futur requereix accions valentes i aquesta n'és una.

MARCO SIMARRO, regidor de la CUP