Polítiques locals contra la sequera
Ramon GutiérrezRamon Gutiérrez
Publicat: el 21/abril
Opinió|
Columnes
Malgrat les pluges durant la Setmana Santa, continuem en un context de sequera que tot ens assenyala que no anirà a menys, sinó a més. Una sequera que podríem haver afrontat d'una altra manera amb unes polítiques d'aigua valentes de les que fa molts anys que no se'n fan.
Des d'En Comú Podem creiem que és molt important no donar missatges contradictoris a la població en aquests moments greus en els quals qualsevol gota d'aigua importa. I és per això que és clau que la ciutadania de Sant Cugat percebi que els esforços i compromisos en la lluita contra la sequera són equitatius i compartits pel conjunt de la societat i també per les administracions i els diferents sectors econòmics.
Tinc la certesa que des de l'Ajuntament es poden fer més coses per fer front a les conseqüències de l'emergència climàtica i la pobresa hídrica en què ens trobem, i sobretot que es pot fer amb un punt de vista ecosocial, és a dir, sense desentendre'ns de les implicacions que aquestes polítiques tenen en la desigualtat.
Per començar, ens fa falta que el contracte amb Sorea sigui més transparent i funcioni millor. L'excusa que això és competència de l'Àrea Metropolitana no serveix quan ara mateix el contracte prorrogat segueix sent de l'Ajuntament i quan el servei se seguirà donant als veïns i veïnes de Sant Cugat i per tant ens segueix incumbint. Farem molta millor feina de conscienciació cap a la població si es fan públiques les dades de grans consumidors, del rendiment de la xarxa i de les inversions previstes.
També cal repensar les restriccions en l'ús d'aigua en aquells espais comunitaris d'alt valor social com són els horts comunitaris, les escoles o les piscines municipals. Durant aquestes setmanes, per exemple, hem pogut compartir una estona amb diverses associacions i ens comentaven que estaven preocupades en l'encaix dels horts socials i el context de sequera.
I no menys important, posar els mitjans per dotar de suficients recursos a les partides pressupostàries destinades a manteniment i inversió de les infraestructures hídriques de competència local així per a aplicar el règim sancionador de l'Ordenança de sequera de la qual ens vam dotar el 2018.
No em puc deixar de recordar que una gestió pública és garantia d'una millor gestió de l'aigua i, per tant, volem que l'Ajuntament de Sant Cugat refermi el compromís amb la gestió pública de l'aigua. I això significa que malgrat que el contracte ja no ens pertoqui fer-lo a l'Ajuntament, podem posar en marxa els mecanismes necessaris de control i seguiment per fer possible un control públic.
RAMON GUTIÉRREZ és portaveu de Sant Cugat En Comú Podem