Experiències ÚNIQUES
Esther Madrona
Publicat: el 9/abr/24
Opinió|
Columnes
Si vius a Sant Cugat, segur que alguna vegada t'ha picat la curiositat per conèixer l'interior d'alguns dels edificis, equipaments o empreses que són un emblema de la ciutat i els voltants, ja sigui per la seva arquitectura, l'activitat que s'hi fa o la història que contenen. Si apliquem aquests criteris, la llista pot ser ben llarga: el mateix Ajuntament, la seu d'Iguzzini - des de fora, a mi em recorda una nau espacial, no sé què us evoca a vosaltres-, l'Arxiu Nacional de Catalunya, les cotxeres dels FGC, el Sincrotó Alba, els estudis de RTVE, el Centre d'Alt Rendiment i un llarg etcètera.
Sant Cugat, com totes les ciutats, té espais singulars que ens desperten curiositat, fins i tot un cert misteri, i en bona part és pel fet que són inaccessibles pel públic general durant la gran majoria dels dies de l'any.
Des de l'Ajuntament, amb la col·laboració d'aquestes empreses i institucions, creiem que donar l'oportunitat de conèixer una mica més aquests símbols de Sant Cugat és una manera més de fomentar el sentiment de pertinença al lloc on vivim, i és per això que ja fa tres anys que hem impulsat les Experiències Úniques, un programa de visites guiades en què les persones participants tenen l'oportunitat de conèixer per dins els espais que he comentat, i alguns més.
La 3a edició d'aquest projecte ha tingut lloc durant les darreres setmanes i ha tornat a ser un èxit, demostrant que és una proposta que ens agrada a la ciutadania i que cada vegada es coneix més. Enguany, més de 720 persones inscrites en 35 visites, facilitades per gairebé una vintena d'empreses o institucions; persones que venien especialment de Sant Cugat (més d'un 82%), però també de Barcelona i de la resta de ciutats vallesanes.
Aquestes jornades no serien possibles sense la col·laboració de totes les entitats, empreses i institucions que ens obren les portes de bon grat per donar a conèixer els seus espais genuïns. I és que la col·laboració de l'àmbit públic amb la societat civil i el teixit empresarial i cultural és vital per impulsar una ciutat viva que faci realitat, projectes com aquests.
Conèixer una mica més els espais i els racons que formen part de la nostra vida quotidiana és una manera d'estimar encara més la ciutat on vivim i d'implicar-nos-hi perquè sigui cada dia una mica millor.
ESTHER MADRONA és regidora de Cicle de Vida, Promoció de la Ciutat i Memòria Històrica (ERC)