L'ús polític de l'escola: un gran error
Estrella Salanova
Publicat: el 25/gen/24
Opinió|
Columnes
Fa pocs dies, s'ha posat en qüestió des de la majoria dels partits d'esquerra del municipi, l'actuació de la regidora d'Educació, Carme Ardid, perquè se li va ocórrer recomanar a les escoles de Sant Cugat neutralitat davant el conflicte entre Israel i Hamas, o la retirada d'un mural pro Palestina de l'Escola Pins del Vallès perquè considerava que no era el lloc adequat per exposar ideologies polítiques que podien donar lloc a situacions d'enfrontament.
És una paradoxa aquest fet, quan durant els últims anys ens hem trobat com des de determinats partits polítics, s'ha estat utilitzant contínuament els espais educatius per introduir i instaurar determinades ideologies polítiques, tant des de la visió nacionalista com des de l'esquerra.
D'una banda, ens sobta veure, com els partits de l'esquerra es fan els ofesos quan són els principals responsables de l'ús polític sense cap mena de rubor de l'educació, així com de la situació en la qual es troba la mateixa. D'altra banda, és sorprenent que ara, des de Junts es reclami neutralitat política a les escoles i a l'espai públic.
Ja no se'n recorden quan les escoles públiques van cedir els seus espais per a dur a terme la votació il·legal de l'1 d'octubre; o de la presència d'estelades, llaços grocs i pancartes en suport als polítics presos en nombrosos centres públics; o de quan es realitzaven actes de suport a l'1 d'octubre a les escoles en horari lectiu i sense prèvia autorització dels pares; o de quan es permetia als alumnes assistir a manifestacions relacionades amb l'1 d'octubre en horari lectiu?
Potser tampoc recorden els casos d'assetjament als pares i als seus fills quan aquests demanen el compliment de les hores lectives en castellà o les reiterades denúncies de llibres de text, en especial de l'assignatura de coneixement del medi, on es detecten plantejaments clarament ideològics i amb un clar interès adoctrinador.
I ja que parlem d'educació, potser el que ens hauria de preocupar és la qualitat de l'ensenyament que reben els nostres fills, i que segons el darrer informe PISA a Catalunya s'han registrat uns resultats catastròfics, situant-se a la cua de les comunitats autònomes a Espanya: Som la segona comunitat autònoma, només per sobre de Melilla, que més baixa en matemàtiques; en comprensió lectora i ciències també està per sota la mitjana d'Espanya; i la baixada en comprensió lectora de Catalunya els darrers 10 anys és la més alta de totes les CCAA.
Sorprenentment, l'escola privada (inclou la concertada), que tant es critica des de determinats sectors polítics, obté molt millors puntuacions que l'escola pública a Catalunya: 38 punts més en Matemàtiques, 36 punts més en comprensió lectora o 37 punts més en ciències. No creieu que estaria bé centrar els nostres esforços i recursos en millorar la qualitat de l'escola pública?
Per aquests motius, des del Partit Popular entenem que els centres escolars han de ser espais de neutralitat política, allunyats de les batalles ideològiques i s'han de convertir únicament en espais de formació acadèmica i intel·lectual perquè els alumnes desenvolupin la seva capacitat analítica i de raonament, ajudant-los a crear la seva percepció de la realitat i finalment a opinar per si mateixos, i així permetre que siguin persones de lliure pensament quan arribin a l'etapa adulta.
Perquè això sigui possible, les administracions cal que centrin els esforços a aconseguir l'excel·lència acadèmica amb l'objectiu de convertir-nos en un país capdavanter i de referència en la formació dels nostres alumnes i futurs professionals, perquè malauradament avui dia no és així.
ESTRELLA SALANOVA CASAJUANA és regidora del Partit Popular Sant Cugat