Cap a un model de seguretat compartit

Bernat Picornell


Publicat: el 23/gener
Opinió| Columnes

La setmana passada l'Ajuntament va celebrar la Junta Local de Seguretat, l'òrgan on es troben els cossos de prevenció, emergències i seguretat que treballen a Sant Cugat per exposar dades, problemàtiques i línies de treball a seguir. És un espai ideal per abordar aquesta qüestió tan sensible des d'un vessant global, serè i eficaç, amb totes les parts implicades. La trobada del passat dimecres, a més, va comptar amb la participació del conseller d'Interior, Joan Ignasi Elena, amb qui vam poder compartir dades i necessitats que tenim a la ciutat.

No és cap notícia dir que a Sant Cugat tenim una orografia molt específica, amb un nucli urbà més dens i uns districtes i Valldoreix que tenen les seves particularitats, sent més extensos i propers a zones boscoses. Tot plegat requereix un particular esforç de coordinació entre la Policia Local, Mossos i la resta d'agents implicats, i per això vull fer un agraïment a totes les persones que treballen en l'àmbit de la seguretat ciutadana, incloent-hi també aquelles que ho fan de manera voluntària, en l'àmbit de Protecció Civil, ADF o Creu Roja.

La feina en l'àmbit policial ha permès reduir un 26% en el darrer any els robatoris amb violència o intimidació. És una bona xifra, però, lluny de caure en el conformisme, hem de continuar treballant perquè mentre hi hagi un sol cas, no ens donarem per satisfets. En aquest sentit, també hem de continuar avançant en l'ampliació de la Policia Local, amb les 11 places previstes per a aquest 2024, sempre amb les 100 places en l'horitzó.

El nostre objectiu és caminar cap a un model de seguretat compartit amb la ciutadania, creant les eines necessàries perquè aquesta sigui un agent actiu en la seguretat del municipi. Els veïns i les veïnes tenen una informació i una expertesa del seu entorn molt valuosa que ens ha d'ajudar i que hem d'aprofitar.

Volem que els ciutadans i les ciutadanes siguin els nostres ulls, que ens transmetin què passa a la ciutat i així prendre les millors decisions que millorin la seguretat i la percepció de seguretat del municipi.

I no ho oblidem: la seguretat també és gaudir d'una ciutat viva, amb un teixit fort, un comerç de proximitat, unes bones polítiques d'ocupació, d'habitatge, una bona il·luminació i un camí segur, en definitiva, per tornar de casa.

Com més seguretat, més igualtat.

BERNAT PICORNELL és el portaveu del grup municipal d'ERC