Prescripció social a Sant Cugat: més enllà del sistema sanitari

Núria Fernàndez

Núria Fernàndez


Publicat: el 22/gen/24
Opinió| Columnes

Sant Cugat del Vallès està envellint de forma progressiva. S'estima que el 2041, el 24% dels nostres habitants tindran més de 65 anys i, a causa de l'esperança de vida més gran de les dones, en el grup de població d'edat de més de 85 anys, s'observa un fenomen de feminització. Per cada home, hi ha dues dones. Si bé la longevitat ha augmentat significativament, no podem atribuir aquest èxit únicament al sistema sanitari. És essencial comprendre els múltiples factors que influeixen en la salut en el nostre municipi i com abordar-los de manera integral.

Un dels elements clau en l'èxit de Sant Cugat és la disminució de la morbiditat. Aquesta reducció, no només reflecteix les millors pràctiques mèdiques, sinó també l'èmfasi posat en la prevenció i la promoció de la salut. Així es destaca la importància d'adoptar estils de vida saludables, que van més enllà dels serveis mèdics tradicionals.

És rellevant destacar que la salut, no només es determina pel sistema sanitari, sinó també per factors socials, econòmics i ambientals. El benestar emocional i la qualitat de vida estan intrínsecament vinculats a aquests aspectes. És en aquest context que la prescripció social emergeix com una estratègia crucial per millorar la salut comunitària.

Des de l'Ajuntament, apostem per una nova forma d'actuar en l'àmbit de la salut i no limitar-nos davant de diferents patologies només als fàrmacs, sinó poder abraçar un enfocament més ampli que inclogui activitats comunitàries i recursos socials. Apostem per la prescripció social com un mecanisme a través del qual un professional sanitari i un pacient identifiquen junts el tipus d'activitat que pot ser beneficiosa per afrontar un determinat problema de salut. Això no només millorarà el benestar emocional, sinó que també contribuirà a reduir l'aïllament social i la solitud no desitjada.

Un punt clau és l'ús del mapa de recursos i actius per a la salut. Aquesta eina pot guiar els professionals sanitaris en la prescripció d'activitats a la comunitat que s'ajustin a les necessitats específiques dels pacients. Ja sigui participar en grups de suport, activitats recreatives o programes de voluntariat, aquesta prescripció social no només compleix amb el tractament, sinó que també crea una xarxa de suport vital per als individus.

Activitats com anar a caminar, fer ganxet, sortir a berenar, grups de lectura, ioga, ajudar a altres persones, simplement sortir de casa i parlar amb altra gent... A Sant Cugat tenim moltes entitats que poden formar part d'aquest mapa d'actius i en aquest punt estem treballant des de la regidoria de Salut i Voluntariat.

Els beneficis de la prescripció social són múltiples: augmentar la qualitat de vida, benestar, autoestima, millora de l'estat d'ànim, confiança, creació de xarxes de treball comunitari ajudant a una disminució de l'ansietat, menys consum de recursos sanitaris, disminució de la freqüència a l'atenció primària, descens del consum de fàrmacs innecessaris...

Des de Junts per Sant Cugat, tenim molt clar que hem de motivar els hàbits saludables com la pràctica de l'esport, caminar i socialitzar. També millorar la qualitat de l'aire que respirem i posar especial èmfasi en la salut mental de la nostra gent. La prescripció social és un bon mètode de prevenció.


NÚRIA FERNÀNDEZ és regidora de Salut, Voluntariat i Política Lingüística (Junts)