NO A LA GUERRA a les escoles
Marcos Camarzana
Publicat: el 14/gen/24
Opinió|
Columnes
Situem-nos l'any 2003. El món es mobilitzava en contra de la invasió de l'Iraq. Eren les primeres convocatòries a manifestar-se realment globals de la història. En aquella Espanya aznarista del 'mire usté, estamos trabajando en ello' el quinze de febrer d'aquell 2003 hi va haver convocatòries multitudinàries a 55 ciutats. A Barcelona vam anar més de milió i mig de persones. Els balcons estaven adornats amb pancartes de NO A LA GUERRA i a les escoles els murals en contra de la invasió de l'Iraq guarnien aules i passadissos. Ningú va gosar qüestionar el missatge pacifista que es treballava a les escoles. Fins que va arribar la Junta Electoral Central.
Aquell any celebràvem eleccions municipals, moltes escoles i instituts eren col·legis electorals i l'òrgan que ha de vetllar per garantir la transparència dels processos electorals va considerar que els murals fets pels infants de tot Espanya tenien "connotacions polítiques" i, per tant, es van prohibir. Recordo la indignació de la meva mare, mestra al Prat de Llobregat, que com tants altres es va negar a acatar la decisió.
El passat novembre, vint anys després del NO A LA GUERRA, la regidora d'educació de Sant Cugat ha fet de Junta Electoral fent retirar a la direcció de l'escola Pins del Vallès un mural que representava el símbol antibel·licista més reconegut, el Guernika de Picasso. També va escriure correus a les direccions dels centres educatius demanant que no es posicionessin davant el conflicte. Aquest fet és educativament intolerable, democràticament reprovable i legalment més que qüestionable.
És per això que el grup municipal Sant Cugat en Comú Podem ha escrit una carta a inspecció educativa relatant els fets i proposarem la creació d'una comissió informativa, ja que considerem que sense cap mena de dubte la regidora Ardid ha violat la llibertat d'expressió dels infants, ha afectat la llibertat pedagògica i ha vulnerat el dret d'autonomia de les escoles i instituts de Sant Cugat. El Decret 102/2010 d'autonomia dels centres educatius, regula l'exercici d'aquesta autonomia i, segons disposa el mateix preàmbul, estableix que sigui en l'àmbit del centre on se situï la presa de decisions. És per això que la regidora no té competència per demanar a les direccions el no posicionament i, ni de bon tros, per exigir la retirada d'un mural fet per la comunitat educativa.
La senyora Ardid ha donat massa mostres des del seu nomenament de no conèixer la realitat dels centres educatius i de manca de respecte cap a la comunitat educativa santcugatenca. Però per sobre d'això, com a pare i com a professor que soc. No vull una regidora d'educació que el 2024 es creu amb el dret de censurar el Guernica.
MARCOS CAMARZANA és activista de Sant Cugat En Comú Podem