Sant Cugat i el Govern NIMBY

Lucía Recolons

Lucía Recolons


Publicat: el 7/gener
Opinió| Columnes

Comença el 2024 i, amb ell, arriben els propòsits d'any nou. Enguany, el meu propòsit consisteix a millorar el meu medi ambient. És a dir, a dur a terme totes aquelles petites accions al meu abast per a poder reduir la meva petjada de carboni i impacte en el planeta. Però sovint m'adono que, per molt que ens esforcem, són necessàries polítiques públiques que ens ajudin a millorar.

Podem posar com a exemple la mobilitat sostenible per a la reducció de les emissions a la ciutat. Per molt que ens esforcem per moure'ns de manera sostenible, per a arribar a certs punts de Sant Cugat, no hi ha més remei que agafar el cotxe.

Resulta sorprenent que la primera mesura presa per aquest govern municipal, després d'una molt oportuna pujada de sou, fos eliminar les pilones d'un tram de l'Anella Verda. Ens dona una idea de quines són les prioritats i polítiques públiques que pretén implantar l'Ajuntament.

En aquest sentit, cal portar a col·lació l'expressió anglosaxona 'Not In My Backyard' (NIMBY), que podria traduir-se com 'no al meu pati' o 'no al meu jardí'. L'expressió és usada en dret ambiental per indicar totes aquelles mesures que afavoreixen i són necessàries per a la millora del medi ambient, però que ningú vol en el seu municipi (o pati de casa seva). Sol usar-se per exemple, definir la negativa dels ciutadans a tenir una deixalleria, o un molí per a la generació d'energia eòlica en el seu municipi.

Resulta molt fàcil omplir-se la boca de paraules i conceptes sobre el medi ambient i la seva protecció, com si això fos una cosa etèria i àmplia. Però la protecció del medi ambient pot i ha de concretar-se en polítiques públiques a l'abast de tots els nivells de govern. En el cas del govern local ha de concretar-se en polítiques de promoció de la mobilitat sostenible en el municipi, entre d'altres, ja que és una de les competències ambientals de les quals disposa l'àmbit local.

La reducció dels carrils bici en favor del transport privat i la no millora del transport públic a Sant Cugat, és un NIMBY del govern de Junts i ERC en tota regla. Les mesures ambientals a l'abast de Sant Cugat, com ara l'ampliació de la vianantització del centre, una veritable Anella Verda i la pacificació dels seus carrers, no figuren ni com a prioritat ni com a nou propòsit d'any nou per a l'Ajuntament.

Feliç 2024 sostenible a tots i totes.

LUCÍA RECOLONS és activista de Sant Cugat en Comú Podem