Benestar per qui s'ho pot pagar

Marcos Camarzana


Publicat: el 26/nov/23
Opinió| Columnes

Artur Mas, 129è president de la Generalitat, home d'ordre i sempre ben pentinat, va encunyar l'expressió 'La Dinamarca del Sud' per referir-se a Catalunya. L'analogia pretenia mostrar Catalunya com a model del benestar ciutadà. Des d'aquesta òptica, podem concloure que el model Sant Cugat era el paradigma d'aquest benestar convergent. Però el model Sant Cugat és, i sempre ha estat, una forma de benestar ciutadà només per a les persones que s'ho poden pagar. Fins i tot en un dels pilars fonamentals de l'estat del benestar: l'educació.

Tindràs ombra al pati de l'escola només si te la pots pagar. Al ple de juliol es va aprovar una moció de Sant Cugat en Comú Podem perquè totes les escoles del municipi fossin refugis climàtics. Han passat mesos, el primer 'deadline' de la moció és al gener, i la regidoria d'Educació no ha fet res. Han estat les famílies de l'escola Turó de Can Mates les que han pagat la "Cúpula Closca" que garanteix un espai d'ombra als infants.

El pla de dinamització escolar municipal, que fins al curs passat oferia a les escoles 210 activitats i fomentava el treball en xarxa i la compartició de recursos i metodologies, ha passat a millor vida. Sembla que també haurem de ser les famílies les que haurem de pagar per activitats que dinamitzaven les escoles, donaven suport a la tasca dels docents i enfortien el procés educatiu de les nostres filles i fills.

Els vetlladors que feien acompanyament en determinades activitats a l'alumnat que ho requeria en molts casos ja no hi són. La col·laboració de museus (com el d'art tèxtil) o altres institucions culturals municipals amb les escoles és testimonial o nul·la. La xarxa d'escoles bressol públiques, tot i majoritàriament moderna, és del tot insuficient i està mal estructurada. Caldrà veure què fa l'Ajuntament després de la recent resolució del jutjat en el cas de l'escola La Mirada.

Estarem atents per intentar evitar que també caigui el projecte que es fa a les escoles públiques per detectar trastorns del neurodesenvolupament. Denunciarem el llarg etcètera de deficiències, carències i inoperàncies d'una regidora, la Sra. Ardid, que òbviament creu que Sant Cugat és un paradigma de benestar, però només per qui s'ho pot pagar.

MARCOS CAMARZANA és activista de Sant Cugat En Comú Podem