Homenatge al ‘peó’ del franquisme

Esther Madrona


Publicat: el 7/nov/23
Opinió| Columnes

Fa poques setmanes, l'Ajuntament es va adherir a la celebració del Dia d'homenatge i record a les víctimes del cop d'estat militar, la guerra civil i la dictadura franquista, establert el 31 d'octubre per la llei de Memòria Democràtica. Es tracta d'una iniciativa de l'àrea de Memòria Històrica municipal que va arrencar amb un minut de silenci dut a terme dimarts passat.

El compromís, tanmateix, va molt més enllà perquè el consistori també es va comprometre a promoure activitats per difondre la importància de la nostra memòria democràtica. I és que l'objectiu d'una regidoria com aquesta ha de ser el d'acostar la història a la ciutadania, amb activitats lúdiques que ens donin eines per esdevenir una societat més crítica amb el present i el futur que ha d'arribar.

És per això que, enguany, l'activitat que proposem és la presentació del llibre 'El Peó', de Paco Cerdà, sobre la figura del gran jugador d'escacs santcugatenc Arturo Pomar. Mallorquí de naixement, 'Arturito' va tenir una gran trajectòria internacional en l'àmbit dels escacs i va arrelar a Sant Cugat durant la seva etapa adulta. El seu fill Eduard, de fet, va ser regidor del nostre Ajuntament ara fa 20 anys.

El que Paco Cerdà aborda en aquesta obra, però, és com el règim franquista va instrumentalitzar el talent d'aquest escaquista, en una operació de rentat de cara i encaminada a guanyar prestigi en clau nacional i internacional, per finalment deixar-lo a l'estacada. És un 'modus operandi' molt freqüent en els totalitarismes i altres ideologies: servir-se sense contemplacions del talent d'altres per apuntalar i legitimar el seu pensament polític.

Pomar va viure bona part de la seva vida a la nostra ciutat i ho va fer en l'anonimat. Ara fa un any, l'Ajuntament va començar a rehabilitar la seva figura amb una moció institucional, i ara fa un pas més en aquest deute que Sant Cugat té amb la família Pomar. Perquè més enllà del seu geni en el tauler d'escacs, la seva figura ens ha de servir per no oblidar la foscor de la dictadura i les seves conseqüències a tots els nivells, fins i tot per a un jugador que va ser capaç de fer taules amb el mític Bobby Fischer.

Us esperem aquest diumenge, 12 de novembre, a les 12 del migdia al Museu del Monestir!

Esther Madrona és regidora de Cicle de Vida, Promoció de la Ciutat i Memòria Històrica