La situació financera de l'Ajuntament
Bernat Picornell
Publicat: el 26/set/23
Opinió|
Columnes
Aquest dilluns el govern de Sant Cugat ha donat a conèixer la situació financera actual de l'Ajuntament. Certament, ara mateix hi ha un dèficit en els comptes municipals generat per una forta davallada dels ingressos i una conjuntura econòmica global complexa. És un tema que ha de generar alarma entre la ciutadania? Per descomptat que no, però l'obligació del govern és sortir serenament a donar explicacions clares, difondre'n les causes i avaluar quin és el full de ruta a seguir a partir d'ara.
Una part fonamental dels ingressos d'un Ajuntament és l'impost de les plusvàlues, que s'ha vist retallat dràsticament per culpa del Tribunal Constitucional. Sense cap solució per part del govern de l'Estat, això ha limitat greument la capacitat econòmica dels Ajuntaments, també el de Sant Cugat, que ha perdut 15 milions d'euros en concepte d'aquest impost, generant el desajust pressupostari.
Aquesta davallada d'ingressos, determinada en bona mesura per les plusvàlues, s'ha d'emmarcar també en situació global complexa, amb les despeses assumides per l'Ajuntament fa tres anys vinculades a la Covid i no previstes inicialment (1,5 milions d'euros gastats en contractes d'emergència). Tampoc hem d'oblidar la inflació i l'increment dels preus de l'energia i de materials generats per la guerra d'Ucraïna. Això ha obligat l'administració a actualitzar els preus d'alguns contractes i licitacions d'obres i serveis. També cal tenir present un increment desbocat de l'IPC (+9,3% en el període gener 22 - agost 23).
Els últims anys han suposat, doncs, una conjuntura global molt difícil, tant per les administracions com la ciutadania en general. La Covid, sumada a la crisi de materials i de l'energia provocada en bona mesura per la guerra d'Ucraïna, ha generat una tempesta perfecta que la sentència del Tribunal Constitucional sobre les plusvàlues ha rematat.
Des d'Esquerra Republicana reivindiquem que davant d'una situació tan delicada, l'Ajuntament va optar, ara fa tres anys, per no augmentar impostos durant la resta del mandat i no generar així més dificultats a les famílies, sense oblidar els ajuts per a comerços, les persones autònomes i la petita i mitjana empresa que es van aprovar aleshores.
També es van mantenir inversions importants i que eren urgents des de feia anys: els ajuts a beques menjador, els canvis de gespa als camps de futbol, el projecte de La Unió i diverses millores en els casals de la gent gran, entre d'altres. A més, es va actualitzar la plantilla municipal en serveis clau com Drets Socials, Contractació i Llicències, i es van adequar salaris en llocs com la Policia Local.
Val a dir que aquesta baixada d'ingressos i increment de la despesa era coneguda, i era inevitable que el govern sorgit de les eleccions municipals hauria d'entomar una situació complicada. L'objectiu del nou govern d'Esquerra Republicana i Junts és fer-hi front, de manera transparent a través del Pla de Sanejament establert en les darreres setmanes. L'objectiu és clau: que aquesta dràstica disminució d'ingressos repercuteixi el mínim a la ciutadania i entitats. És moment de buscar complicitats i treballar amb altres administracions i el propi teixit associatiu per aconseguir-ho.
Hem estat quatre anys al capdavant de l'Ajuntament, sempre al costat de la ciutadania i les persones que més ho necessitaven, i seguirem defensant que aquesta sigui la prioritat número 1.
BERNAT PICORNELL és el portaveu del grup municipal d'ERC i tinent d'alcaldia de Drets, Dinamització de la ciutat, Comerç i Seguretat