Una economia solvent per donar servei a la ciutadania
Pere Soler
Publicat: el 22/feb/23
Opinió|
Columnes
La salut econòmica de l'Ajuntament és forta, solvent i està equilibrada, i cap dels serveis que es presten es quedaran fora de l'oferta municipal. I tot després d'haver fet un esforç econòmic mai vist, sense precedents per fer front a la pandèmia, immobilitzant milions d'euros, congelant impostos, taxes i preus públics, per mitigar els efectes del virus i no deixar ningú enrere, i a Sant Cugat en podem estar ben satisfets de tot el suport prestat a les persones i al teixit econòmic.
Ara bé, quan tot semblava estabilitzar-se i normalitzar-se, han passat fets sobrevinguts on la intervenció municipal ha tingut escassa maniobrabilitat i amb una nul·la capacitat de previsió. La guerra d'Ucraïna ha encarit els preus dels carburants, impactant directament sobre el sobrecost de determinats serveis i projectes, també ha tingut una incidència directa sobre el preu del diner, augmentant els tipus d'interès, fent que es multipliqués per cinc el cost en aquest sentit dels crèdits demanats per a les inversions.
Per altra banda, el Tribunal Constitucional va modificar la forma de càlcul de les plusvàlues, incidint directament en una rebaixa del 30% d'aquest ingrés i amb caràcter retroactiu dels quatre anys anteriors, comportant una magnitud de devolució molt important i que ens pesarà a sobre els propers 3 anys. En una altra dimensió, el govern de l'Estat va decidir l'augment de la funció pública al voltant del 5% repercutint sobre cada administració aquest cost, i a Sant Cugat això representa una despesa prou important. I per si fos poc, la decisió de l'anterior govern de la ciutat - aquells que intenten donar-nos lliçons sobre l'economia, però que han passat a la història per passejar el nom de la ciutat als jutjats - van decidir anar a màxims en la bonificació per a la instal·lació de plaques fotovoltaiques en l'IBI, l'ICIO i sobre la taxa (algun d'aquests conceptes precisament no s'ajusta a la legalitat), ha comportat una pèrdua d'ingressos substancial. En poques paraules, menys ingressos i més despeses en una ciutat mal dimensionada respecte als serveis i costos i, per tant, tot de poca previsió.
Malgrat això l'economia de l'Ajuntament és forta, té molt camí per recórrer i capacitat de reacció. Les mesures que tenim previstes implementar des del govern ens ajudaran a estabilitzar en part la situació econòmica i mantenir aquesta salut per continuar prestant tant els serveis com el manteniment de la ciutat en situació òptima. Partint de la base que en tres anys s'estabilitzaran els ingressos de les plusvàlues i les bonificacions en les fotovoltaiques. Per això cal reaccionar, demanar en part a qui pot donar un cop de mà als ajuntaments -Estat i Generalitat- un major suport i revertir aquesta situació amb una nova proposta per a una millora i modificació del finançament local.
Vam dir que veníem a endreçar i ajustar l'Ajuntament a les necessitats de la ciutadania, i així ho estem fent. Dimensionant i posant al dia els serveis de la ciutat. A poc a poc i sense soroll de jutjats pel mig. Amb rigorositat, responsabilitat, transparència, solvència i sense enganys. Amb tot això, Sant Cugat Avança.
PERE SOLER és el portaveu del grup municipal del PSC i primer tinent d'alcaldia