Un balanç decebedor
Américo OlogarayAmérico Ologaray
Publicat: el 21/gen/23
Opinió|
Columnes
Estem a les acaballes del mandat de quatre anys de l'actual govern municipal i el balanç de la seva gestió és globalment decebedor. Des d'ara fins al 28 de maig, dia de les eleccions municipals, hi haurà temps per fer un repàs de la tasca feta en els diferents àmbits de la gestió.
Respecte a la gestió econòmica, he escrit i hem denunciat des d'ECP (article 1 i article 2), reiteradament, el fet que en aquests últims anys s'ha desaprofitat el potencial del pressupost municipal per a formular i executar una acció de govern rellevant que impulsi el progrés de la ciutat i incrementi el benestar de la població.
L'acció de govern exigia, més que mai, en un context d'incerteses econòmiques i sanitàries, unes grans dosis de proactivitat, a més de demanar avançar-se als esdeveniments i gestionar el canvi.
No han sabut governar la ciutat i tampoc posar en ordre una organització municipal que van heretar amb un organigrama de 1990.
Fa poc hem sabut que durant trenta-tres anys s'ha incomplert la norma que estableix preceptivament que la relació de llocs de treball, en endavant RLLT, ha d'actualitzar-se com a mínim amb caràcter anual.
Aquest fet suposa fer opaca la despesa més important de l'ajuntament, l'any 2022 va ser d'uns 43 Milions d'euros sobre un total de 151 Milions, a la que llei exigeix una especial transparència.
Gestionar l'organització de les persones sense actualitzar l'organigrama i les funcions i atribucions de responsabilitats a cada lloc de treball impedeix una òptima coordinació dels treballs i serveis ; a més no permet una eficaç comunicació interna i una equitativa retribució del personal.
És impossible complir amb el dret fonamental del personal municipal de conèixer i poder comparar els salaris de qui treballen en l'Ajuntament.
No es pot respectar el principi d'igualtat retributiva per treballs d'igual valor.
El desgavell, en bona part causat pels anteriors governs de convergència i abordat tardanament pel govern actual, és majúscul.
Ara l'alcaldessa ha dit que volen posar-hi remei, però no han de limitar-ho a l'àmbit de l'ajuntament; ho han de fer extensible a tots els organismes i empreses municipals.
La política de personal que no s'ha fet, sobre la qual no es deia res en el Pla de Mandat, i que necessita amb urgència tota l'estructura organitzativa municipal, hauria de tenir entre altres objectius:
Paral·lelament, caldrà reformar l'organització municipal per tal que pugui de liderar els projectes de la ciutat, respondre a les necessitats dels seus habitants, i prestar un servei proper i adaptat a un territori extens amb districtes que tenen necessitats asimètriques.
En definitiva, és imprescindible una bona organització municipal i una adequada política de personal capaç d'implicar i motivar els i les treballadores municipals per aconseguir una bona governança i millorar l'eficàcia, l'eficiència i la qualitat en la prestació de serveis a la ciutadania.
AMÈRICO OLOGARAY ORTI és membre d'En Comú Podem Sant Cugat