Energia Sobirana
Cristina Paraira
Publicat: el 21/nov/22
Opinió|
Columnes
La setmana passada vam poder assistir a la presentació a la nostra ciutat del llibre Energia Sobirana 'Com Catalunya pot ser autosuficient en energia renovable'.
En aquest llibre, els seus coautors, Jaume Morron i Ramon Tremosa, plantegen d'una manera entenedora la situació preocupant en la que ens trobem de dependència de les energies fòssils i la urgència de fer la transició cap a les energies renovables. També plantegen, però, propostes esperançadores per aconseguir produir energia neta aprofitant els recursos que ja tenim com el desplegament de l'energia fotovoltaica i eòlica terrestre i marina aprofitant la xarxa de pantans existents.
L'èxit de la transició energètica requereix un lideratge institucional i que es revisi la tramitació i s'alleugerin les dificultats burocràtiques i normatives, també municipals, amb la que es troben actualment els promotors de projectes de generació renovable.
Vull destacar el capítol del llibre en el que deixen clar que si Catalunya no genera electricitat renovable, no contribuirà a pal·liar els efectes del canvi climàtic i pagarà l'electricitat més cara i que cal decidir a on s'ubicaran els projectes que han de subministrar electricitat renovable a Catalunya.
Segur que tots volem energia neta, però per generar-la s'han de situar infraestructures en els llocs on sigui més eficient i possible generar-la i els autors denuncien que en aquests moments hi ha un consens en voler-la però no al pati de casa nostra, no al nostre territori.
Actualment, la transició energètica de Catalunya es fa a l'Aragó i es tramita a Madrid. Si no fem res, la energia ens arribarà per diferents línies de MAT que creuaran el nostre territori i no tindrem el control. Preocupant oi?
Llibre interessant, anàlisi i reflexió, us el recomano.
CRISTINA PARAIRA és regidora del grup municipal de Junts per Sant Cugat