Monestir-Sant Francesc, un barri amb vida
Esther Madrona
Publicat: el 11/oct/22
Opinió|
Columnes
En una ciutat tan gran com la nostra, és important que els barris estiguin cohesionats i arrelin als veïns i veïnes a la seva comunitat més propera. Sembla una tonteria, però aquelles persones que troben al seu barri el seu forn de referència, la seva llibreria especial o el bar com a punt de trobada d'amics i saludats són barris amb una major qualitat de vida.
I això és el que passa al barri del Monestir-Sant Francesc, un dels barris més antics de la ciutat, amb més vida, més personalitat i, segurament, més diversitat. Allà, els carrers estan plens de vida, les botigues coneixen els gustos de la seva clientela i la gent se saluda pel carrer.
Quan passes pel carrer de la Creu, no és estrany trobar-te al Massana parlant sobre els records de quan el barri estava ple de casetes baixes; o a la gent del Sotasons preparant una nova Jam. Per la ja vianantitzada primera part de l'avinguda de Cerdanyola, et trobaràs el Josep Canals fent un cafè al Manduca, el Toni del Quilez xerrant amb algun client i a l'Olga o l'Adela fent un cafè al forn, a la cantonada que toca més el sol, davant de la Villa Montserrat.
Al Xavi, a la Mireia o al Toni els trobaràs al Xalet Negre pensant noves propostes com la recent inaugurada Nevera Solidària; i la plaça del Coll vibra amb l'activitat diària de l'Aula de So i el Gilgal.
Anant cap als Jardins del Vallès, no és estrany trobar-te al Feli xerrant amb altres veïns i veïnes que van venir de La Haba ja fa uns quants anys o a la Roser.
I tots aquests només són alguns exemples de l'activitat i personalitat del barri, ja que és molt fàcil conèixer algú cada vegada que hi vas, com em va passar aquest cap de setmana passat: vaig conèixer l'Enriqueta i el Benito, una parella d'una manya i un andalús que fa més de 60 anys que comparteixen la vida plegats i en fa més de 25 que ho fan al barri.
Aquest barri tan actiu, encara ho és més els dies de la Festa del barri, quan la Xarxa Monestir-Sant Francesc obre encara més les portes del barri amb activitats per a totes les edats i tots els gustos. Aquest any, aquest sentiment de pertinença, comunitat i solidaritat l'han encarnat diverses dones del barri en el pregó de la festa.
Un barri que no s'atura, que cada vegada forma més part del dia a dia de la ciutat sense perdre mai el seu esperit. Un barri que no deixa de caminar, amb una propera fase 2 de vianantització de l'avinguda Cerdanyola, la definició dels usos de la Villa Montserrat o la projecció de nous equipaments necessaris per als veïns i veïnes.
ESTHER MADRONA és tinenta d'alcaldia de Cultura d'ERC