La salut de les dones. Invisibles per a la medicina


  • Comparteix:

montse.espanol

Montse Español


Publicat: el 7/mai/22
Opinió
Més Columnes de l'autor
PDF

'Des del Congrés de Dones i Qualitat de Vida de 1990, on vaig presentar una ponència, estic convençuda que el fet d'aportar més informació sobre la forma en què es desenvolupen les malalties segons el sexe de qui les pateix, serveix per fer més visibles els problemes de salut de tots dos sexes i també fa canviar la relació que els professionals de la medicina estableixen amb els i les pacients que acudeixen a la demanda d'ajuda i consell' (Carme Valls i Llobet).

El cos de les dones ha patit molts processos al llarg de la història regits sempre per normes que no han decidit elles, un cos per curar i cuidar, i que acaba emmalaltint de tant encarregar-se dels altres.

Les dones en la medicina no han estat tractades amb perspectiva de gènere, la reivindicació més important d'aquest fet és justament la inclusió de les diferències entre homes i dones en el disseny i anàlisi dels estudis sobre patologies i tractaments. Aquest fet no s'ha aconseguit, i ha tergiversat i ignorat els verdaders símptomes de les dolències en les dones. A les últimes dècades, per sort, s'han encès les alarmes al respecte i són nombrosos els treballs i estudis en què es tracta de tallar o denunciar la invisibilitat de les dones, cosa que limita la investigació presumptament científica. Una realitat a la qual queda molt camí per recórrer.

Ara sabem moltes coses, la tradicional medicació del malestar que acusa una gran part de la població femenina és posada en qüestió, la nostra ansietat i aquest malestar "que no té nom" -en paraules de la Betty Friedan- no és conseqüència que siguem histèriques per naturalesa, sinó de l'angoixa que produeix la vida sense temps propi. No tot és tan senzill com prendre una pastilla. Abans de receptar, s'hauria de fer una exploració mèdica completa per descartar altres causes.

No pot ser de cap manera normal, que el temps que triguem les dones a rebre una diagnosi sigui el doble que en el cas dels homes, que siguem invisibles per a l'atenció sanitària en referència a les malalties cardiovasculars. La ciència mèdica ha nascut esbiaixada utilitzant a l'home com a centre de totes les coses, el que es fa necessari investigar en quins apartats i com ha aconseguit invisibilitzar les dones.

Per tot això i moltes més coses, es fa necessari avançar en el coneixement i compromís del personal sanitari respecte a la salut.

MONTSE ESPAÑOL és membre de Marea Blanca Sant Cugat

Per saber-ne més: 'Mujeres invisibles para la medicina', de Carme Valls i Llobet



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.