Collserola, un privilegi per Sant Cugat

Núria Fernández

Núria Fernández


Publicat: el 4/abr/22
Opinió| Columnes

Durant els dies que va haver-hi un confinament estricte vàrem comprovar com el Parc de Collserola es va regenerar des del punt de vista botànic. Era un goig veure com les plantes, arbusts, matolls havien recuperat el seu espai vital. Sant Cugat, estesa a la vessant nord-occidental de la Serra de Collserola, és una privilegiada. Hi trobem sobretot boscos de pins (pi blanc i pi pinyer) amb sotaboscos d'alzines i roures.

Els pins de moltes d’aquestes masses forestals estan arribant al màxim de longevitat i no tenen regeneració natural. Per altre canto les alzines i els roures del sotabosc competeixen en llum, aigua i nutrients amb els plançons de pi, així la gran massa forestal es va derivant cap a alzinars amb roures.

L’augment de sotabosc és un perill molt gran, si se li suma l’augment de la temperatura a causa del canvi climàtic, períodes de sequera cada vegada més llargs, 8 hores són les que necessita un incendi de 6a generació per cremar tot el Parc de Collserola. Pensem-ho.

I que podem fer des del nostre municipi?

Junts per Sant Cugat juntament amb els altres 8 municipis que formem part del Consorci el Parc ho tenim clar, no ens podem quedar amb els braços plegats, no podem esperar que hi hagi un incendi i ja sigui massa tard i després vinguin les lamentacions.

S’han de fer aclarides sanitàries per tal de disminuir la densitat d’arbres i afavorir els que es troben en millors condicions, afavorir l’espècie dominant quan es produeix fusta i llenya i així els boscos seran menys fràgils.

Trencar la continuïtat del bosc, creant mosaics, recuperant l’activitat agrícola i ramadera és alguna de les accions que apostem, ja l’any 2016 es va fer des de l’Ajuntament de Sant Cugat una prova pilot per llançar un servei de ramats per mantenir les franges de risc d’incendis.

Tenim la sort a Sant Cugat de tenir el Parc de Collserola als nostres peus, però el bosc s’ha de conservar i conservar significa treballar i aquest treball és cosa de tots des de l’Ajuntament fins a les administracions, des de les persones que estimem el Parc fins a les que van a passejar els caps de setmana, és una feina de tots, és una feina per fer-ho JUNTS.

NÚRIA FERNÁNDEZ és regidora de Junts per Sant Cugat