La Villa Montserrat

Esther Madrona


Publicat: el 22/mar/22
Opinió| Columnes

Estic convençuda que, si tanqueu els ulls i penseu en una ciutat, us vindran al cap els carrers per on més heu passat, les cases que més heu vist, o les places on més estona hi heu jugat de petits.

Això és el que els passa als veïns i veïnes del barri del Monestir-Sant Francesc amb la Villa Montserrat, el xalet de l'avinguda Cerdanyola que fa cantonada amb el passeig de Torreblanca. Una casa que va ser construïda l'any 1930 com a habitatge unifamiliar aïllat, una construcció eclèctica amb tradició classicista i influència centre-europea.

L'any 2019 l'Ajuntament de Sant Cugat va procedir a la compra d'aquest habitatge i, com a anècdota que expliquen alguns dels veïns del barri, la majoria de la població no sabia quin nom rebia la finca, ja que les portes de la tanca exterior estaven normalment obertes i s'amagava el nom de la casa.

Quan l'Ajuntament va fer aquesta compra la va fer amb una doble voluntat: la de preservar la construcció de la casa com a tal i la d'obrir un nou espai per a la ciutat en aquest barri. Per dins, la casa compta amb dos pisos i unes golfes, amb un bon estat de conservació. Entre les coses que a mi més em criden l'atenció hi ha una escala majestuosa només entrar, una cuina com la que explicaven els avis que tenien i les rajoles hidràuliques per tota la casa.

Pel que fa a la definició dels usos, són els veïns i veïnes del barri qui els acabaran decidint. No fa ni un mes vam fer una reunió amb el consell de barri per parlar, escoltar-nos i compartir la voluntat de fer que aquest espai acabi sent un espai de trobada comunitària, l'extensió natural del carrer. Va ser una trobada especial, perquè la majoria dels assistents no havien vist mai la casa per dins i, entre tots, vam veure la importància de compaginar l'activitat del barri amb la conservació patrimonial.

A la reunió, ens vam donar uns dies per seguir pensant i poder fer noves propostes. Vam posar a l'abast de tota la ciutadania un document (CONSULTA AQUÍ EL DOCUMENT), que ens va guiar durant tota la sessió i ens permetrà seguir pensant-hi. Si feu un cop d'ull al document, podreu veure imatges de l'interior i els plànols de la casa, no ho deixeu passar!

ESTHER MADRONA és regidora d'ERC-MES i tinenta d'alcaldia de Cultura, Educció, Esports i Joventut