Revoltes
Albert Salarich
Publicat: el 21/mar/22
Opinió|
Columnes
Aquests dies hem preguntat pel retorn que té per a Sant Cugat la inversió en un esdeveniment esportiu d'àmbit català que té la funció de posicionar el nom de la ciutat associat a l'esport femení, de posar Sant Cugat en el mapa com ens diu el govern. Em refereixo a la ReVolta, una prova ciclista que tornarà les pròximes setmanes a la nostra ciutat.
La passada edició de la ReVolta va tenir un cost de 21.700 euros, i en l'edició d'enguany el govern municipal ja ha anunciat un increment de gairebé un 40% per a aquests 2022 i hi inverteix uns 30.000 euros, als quals li hem de sumar el cost dels recursos propis que posa el mateix Ajuntament. En clau de promoció econòmica el govern anuncia que no ha fet cap estudi ni valoració del retorn econòmic de l'esdeveniment que contracta, però sí que ens pot dir que un (1) del total de 8 equips participants va pernoctar a Sant Cugat, sense tenir més dades d'impacte associat. També, segons el mateix ajuntament, creuen que seria absurd vincular aquest esdeveniment amb l'increment d'aficionades al ciclisme a la nostra ciutat. Crec que tot allò que visibilitzi l'esport femení és molt positiu, inclosa la contribució de la ciutat a poder construir un esdeveniment esportiu de país en clau femenina, estem a favor que un dia la ReVolta sigui una prova de primer nivell esportiu nacional i internacional i que Sant Cugat hagi estat protagonista en aquest fet. Això sí, per a aquesta edició de 2022 voldríem que l'Ajuntament pugui treballar en què tingui més impacte econòmic i més notorietat en la nostra ciutat ja que som impulsors de la prova, i que arribi la ReVolta amb més força al teixit econòmic i social de Sant Cugat, de manera que quan tornem a preguntar per l'impacte d'aquesta inversió ens puguem sentir satisfets que la ReVolta avança. Però també crec que hem de ser el màxim d'exigents amb el que portem de fora perquè la nostra ciutat ja som un referent en esport femení català en moltes disciplines. I en molts aspectes (menys en el dels recursos) podem dir que té una salut envejable i esportivament estem al nivell que ens ofereix el ciclisme de la ReVolta.
A Sant Cugat tenim moltes "revoltes" que ens fan veure cada setmana durant tot l'any que les esportistes d'alt nivell de casa posen Sant Cugat en el mapa nacional i internacional, que, tanmateix, té un impacte anual constant per al teixit econòmic i associatiu cada 15 dies durant tot l'any, i que fa la funció imprescindible de referent per a l'esport de base. Moltes nenes decideixen practicar un dels esports que veuen a la ciutat i això impulsa la participació de l'esport femení de casa. El que podríem anomenar com a un cercle virtuós.
La gran diferència és que qualsevol d'aquestes disciplines d'esport d'alt nivell de casa tenen un suport econòmic notablement més baix. Sí que podem trobar les subvencions a clubs esportius i en aquest casde l'administració local (d'entre 3.000-7.000 euros per a tot el club) però també veiem com el govern municipal no ha dotat cap partida pressupostària específica per a l'esport femení de Sant Cugat: no fa res especial per esperonar l'esport femení local.
Tot i que espais d'àmbit internacional i nacional on Sant Cugat ja està present i que ens deixen un gran retorn no ens en falten: Copes de la Reina, Divisions d'honor femenines, Superlligues femenines, Eurolligues, Jocs olímpics, Campionats d'Europa, critèriums internacionals, Campionats d'Espanya, Campionats de Catalunya...amb un gran retorn que n'obtenem com a ciutat, la qual cosa em fa preguntar per què no fem una gran "revolta" d'esport femení aportant recursos també a les altres disciplines d'esport km0 perquè totes les disciplines sumades puguin dir ben alt que ajuden a posar en el mapa l'esport de Sant Cugat.
Diguem, per tant: benvinguda novament a la ReVolta a Sant Cugat. Visca el ciclisme femení. Visquin les "revoltes" de l'esport femení santcugatenc. Ajudem a Sant Cugat a fer una gran "revolta" esportiva de santcugatenques!
ALBERT SALARICH és regidor de Junts per Sant Cugat