La municipalització de l'aigua i Sant Cugat del Vallès
Lourdes Llorente
Publicat: el 4/feb/22
Opinió|
Columnes
Com tothom sap, per la CUP de Sant Cugat un dels punts fonamentals del pacte de Govern era poder finalitzar el procés d'internalització de l'aigua, perquè sabem que no només es la millor forma de controlar un bé bàsic per a la vida, sinó que és la forma legal més ajustada a llei, perquè segons el estudis tècnics que tenim és la forma més eficient i sostenible de prestar aquest servei. Veritat és també que depèn com es presti.
Durant aquest dos anys i mig de mandat hem intentat impulsar aquesta internalització, fins que va arribar a la tardor del 2020 quan una sentència del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya va manifestar que la Llei de l'AMB atorga competències a aquesta entitat supramunicipal, i que és l'AMB qui té que gestionar aquest servei.
Alguns dels Ajuntaments que estem a l'AMB ens va agafar la sentència en una situació molt peculiar, amb contractes que ja havien finalitzat i amb un procés engegat o en preparació per la internalització.
Un cop rebuda la sentència, el nostre Ajuntament va rebre una notificació de l'AMB en la que ens requerien per seguir prestant aquest servei mentre l'AMB es preparés per poder gestionar-lo, i es creava una Comissió d'Estudi amb tots els Ajuntaments implicats que en un màxim de dos anys acabarien l'estudi de quina era la millor forma perquè l'AMB prestés el servei.
Sabem que les majories polítiques de l'AMB són diferents a les del nostre Ajuntament i poc amigues de les internalitzacions. Tot i això, es va crear la Comissió d'Estudi i ens vam posar a treballar. Fa alguns mesos ja que tots els alcaldes o representants socialistes de l'AMB d'aquesta Comissió van dir que no la donaven per vàlida (escolti, però si l'han creada vostès!), es van aixecar de la taula i van deixar la reunió. Boicot a la Comissió que acompanyava el requeriment de prestació del servei. Sine die.
No sabem molt bé ara mateix quina intenció hi ha, però ja corren rumors (clamors) que el Sr. Balmón, president del Consell de l'AMB, no vol tocar res durant aquest mandat, i si de cas si pot ser que també la nostra aigua sigui gestionada per una empresa privada, o mixta, perquè hi ha molts diners en joc. Pel que sé, aquestes empreses paguen un "cànon" a l'Ajuntament de cada ciutat per gestionar aquest servei. Aquest cànon és molt llaminer per a les arques dels consistoris, però evidentment surt dels diners que guanya l'empresa que gestiona, i conseqüentment de les tarifes que apliquen als rebuts dels nostres ciutadans. Economia circular de la dreta neoliberal.
No vam deixar d'intentar-ho tot. Vam proposar la modificació de la Llei de l'AMB, o al menys afegir una disposició transitòria que permetés que els Ajuntaments que estem en una situació totalment alegal puguem gestionar el servei de la manera que l'Ajuntament decideixi, fins que l'AMB es faci càrrec del servei. Penseu que no només la situació no és legal, sinó que va en perjudici del ciutadà (que paga una quota sobredimensionada) i de la pròpia ciutat (no es fan inversions).
Junts per Catalunya i Esquerra Republicana de Catalunya al Parlament van arribar a un acord per tal de fer aquesta modificació legal. "Algo es algo". Però per sorpresa a última hora van retirar la seva proposta (apunyalant als Comuns, sigui dit de pas) i van votar en contra d'aquesta opció. La CUP al Parlament ens diu que Junts per Catalunya i ERC al Parlament no tenien cap problema en votar a favor, però que Junts per Catalunya havia de respectar el criteri del grup de Junts a l'AMB i que aquest grup, que tampoc tenia problema, faria el que digués Junts per Sant Cugat.
Ei!! Junts per Sant Cugat tenia la possibilitat de que, tots els Ajuntaments de l'AMB amb una situació com la de Sant Cugat, poguéssim exercir la sobirania prevista a la Llei Municipal, aquesta sobirania que tant reclamen per Catalunya i que es va plasmar en una foto impressionant de gairebé tots els alcaldes i alcaldesses al pati del parlament quan reclamàvem el referèndum.
El resultat de la votació al Parlament va ser el de vot en contra de Junts per Catalunya (en conseqüència també d'ERC pel pacte de Govern que tenen).
El resultat de les meves trucades a les persones responsables de Junts per Sant Cugat a l'AMB va ser una única resposta de "parlo amb el meu grup a l'AMB a veure què m'expliquen", i després el silenci. Cap més resposta a les trucades o whatsapps de la tinenta d'alcaldia. Els que reclamen el treball conjunt a l'equip de Govern i que es tingui en compte la seva opinió a l'hora d'implementar polítiques. Com si ells tinguessin en compte les nostres. Que no contesten ni al telèfon.
Van dir "nosaltres farem el millor per Sant Cugat", amb un gran somriure. El mateix va dir la representant de Junts a la meva comissió informativa, una mica més discreta. Cap de les dues ha actuat com van dir. I tampoc ens han donat cap explicació.
Els interessos econòmics d'algunes empreses són més importants que els drets bàsics dels seus ciutadans, o de la millor prestació del servei, i passen per sobre del compromís adquirit al plenari. La sobirania dels Ajuntaments tant se'ls hi dona, perquè el que és important no ets tu, ni jo, ni els teus o els meus, ni tant sols els seus. El més important és perpetuar un sistema que els hi dona de menjar (més el 3% o el percentatge que estableixin en cada moment).
Això no va de drets o de mirades polítiques. Això va de diners.
LOURDES LLORENTE (CUP) és tinenta d'alcaldia de Bon Govern, Transparència i Participació