La llengua, element vertebrador de la societat


  • Comparteix:

esther.madrona

Esther Madrona

Regidora d'ERC-MES


Publicat: el 30/nov/21
Opinió
Més Columnes de l'autor
PDF

La llengua és l'element vertebrador de tota societat, un dels principals reflexes de la cultura, el vehicle per explicar-nos com a país. La llengua forma part de la definició de qualsevol col·lectiu, de qualsevol cultura, de qualsevol nació.

A la llengua, la funció social li és del tot intrínseca, ja que és l'eina més bàsica per garantir la identificació de tot un territori. Com també ho és l'escola pública, l'espai on els infants tenen el mateix dret a l'accés a l'educació. És per això que el model de l'escola catalana, la immersió lingüística, és un model d'èxit en què el català esdevé el fil conductor en l'educació dels infants de Catalunya, que han de créixer i desenvolupar-se en una societat políglota. Si ataquen al centre d'aquest model, ataquen a tota la societat.

Fa pocs dies va saltar la notícia que el Suprem ha decidit que, a les aules de Catalunya, el castellà hi ha de tenir una presència del 25%. Aquesta decisió afecta de ple a aquest model educatiu, reduint les possibilitats de generalitzar l'ús de la llengua catalana, esmicolant un model pedagògic d'èxit que ha estat avalat pel Consell d'Europa. Un model que s'aplica arreu del país adaptant les actuacions pedagògiques a les circumstàncies sociolingüístiques de cada territori, en un entorn escolar cada cop més divers. La immersió lingüística ha garantit la competència lingüística plena en català i castellà, i suficient en una llengua estrangera, de tot l'alumnat al final de l'etapa obligatòria. L'aprenentatge del català a l'escola amplia la capacitat comunicativa de l'alumnat i incideix positivament en els seus aprenentatges.

Tot això passa en un moment en què l'ús del català fora de les aules passa per una situació crítica. Només per posar-hi alguns exemples: l'any 2018, el castellà era la llengua d'ús habitual per a un 48,6% de la població, per davant del 36,1% que feia servir el català. Al mateix temps, aquell mateix any, el 75,6% de la població canviava de llengua del català al castellà quan l'interlocutor li contesta en castellà.

Una casualitat? La societat catalana sempre ha situat la reivindicació de la llengua catalana al costat de la lluita per la democràcia i la llibertat. I així ho seguirem fent, perquè tocant el català també ens toquen a nosaltres. I assenyalant així l'escola pública catalana, encara més. Mentre uns pretenen erosionar el català i el model de l'escola catalana, uns altres seguirem defensant que és la via per assolir una societat cohesionada, democràtica i lliure i que no separi els infants i joves per la seva llengua d'origen.

Seguim.

ESTHER MADRONA és regidora d'ERC-MES i tinenta d'alcaldia de Cultura, Educció, Esports i Joventut



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.